Radio Bambi

Ovo su cene goriva od 1. Februara!

Dizel ‘evro 5’ na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj od 1. februara koštaće najmanje 2,09, bezolovni benzin 2,08, dok će plin vozači da plaćaju po ceni od 1,10 KM po litri. Ovo će biti novi cenovnik na benzinskim pumpama zbog novog ‘Zakona o akcizama’ koji stupa na snagu 1. Februara, a koji predviđa poskupljenje akciza i putarina, te taksi na naftne derivate.

Toliko će koštati naftni derivati, ali pod uslovom da u međuvremenu ne dođe do poskupljenja, a ukoliko dođe, što se i očekuje, cene bi mogle da se kreću od 2,25 – 2,50 KM.

Sekretar ‘Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima’ u Privrednoj komori Republike Srpske Zoran Berak, za „EuroBlic“ potvrđuje da će distributeri od 1. febrauara biti prinuđeni da povise cenu dizelskih i benzinskih goriva za 0,15 KM po litri, plus porez na dodatu vrednost, što iznosi zajedno 0,18 KM.

-“Napominjemo da navedeno povećanje ide isključivo u državnu kasu, te da će distributeri imati samo štetu od povećanja cena zbog očekivanog pada prometa”, – tvrdi Berak.

Osim povećanja nameta na dizelska i benzinska goriva, novim ‘Zakonom o akcizama’, kako kaže, uvodi se i taksa za puteve i autoputeve na tečni naftni gas, odnosno plin, u iznosu od 0,15 KM po kilogramu za puteve i 0,25 KM po kilogramu za autoputeve. To znači da će ovaj energent poskupeti za 0,40 KM po kilogramu plus PDV. Tako će litar plina, po kalkulaciji naftaša, da poskupi za oko 0,30 KM. Sada košta u proseku od 0,80 KM.

Ova taksa nije do sada postojala, što će da bude značajan udar jer puno vozača koristi ovaj energent.

Novim ‘Zakonom o akcizama’ predviđeno je i dodavanje akcize na biogoriva i biotečnosti u iznosu od 0,30 KM po litri plus putarina na ovaj derivat u iznosu od 0,40 KM po litri. To znači da će novi namet za građane koji koriste ovaj derivat iznositi 0,70 KM po litri. -“Svugde u svetu stimuliše se upotreba biorazgradivih goriva kako bi se smanjila upotreba goriva koja zagađuju okolinu, dok se kod nas uvode novi nameti na tečni naftni gas čime se direktno destimuliše upotreba ovog energenta”, – ističe Berak.

Biće povećana i akciza na ulje za loženje sa 0,30 na 0,45 KM po litri.

Berak napominje da je ovim zakonom predviđena i obaveza predaje popisnih lista zaliha na naftu i naftne derivate, koju su distributeri dužni da predaju i da u roku od 10 dana uplate i nove namete na već postojeće zalihe nafte i naftnih derivata. Plenum ‘Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima’ je na nekoliko poslednjih sednica razmatrao najavljeno povećanje izdvajanja za takse za autoputeve i ostale puteve u ‘Zakonu o akcizama BiH’. U nekoliko navrata izrazili smo protivljenje uvođenju taksi. Međutim, distributeri nafte i naftnih derivata reagovaće u skladu sa izmenama”, – dodaje Berak.

Usvajanje seta ‘Zakona o akcizama’ bio je jedan od uslova za nastavak aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), te deblokirranje skoro milion evra kredita Evropske banke za obnovu i razvoj namenjenih BiH.

-“Sada kada je zakon usvojen, biće deblokirana sredstva za izgradnju puteva koja su ugovorena sa kreditorima i koja iznose 528.450.000 evra “, – rekao je ministar finasija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda.

Bevanda navodi da će biti deblokirani i grantovi koji su osigurani pristupanjem BiH Transportnoj zajednici, pa će koridor moći da se gradi mnogo bržim tempom.

Inače, ovaj zakon usvojen je na kraju decembra u Predstavničkom domu i to iz petog pokušaja.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!