Radio Bambi

Pesnik iz Vlasenice nominovan za ‘Šantićevu nagradu’!

Aćim Todorović, pesnik iz Vlasenice, nalazi se među 14 pesnika koje je stručni žiri Srpskog prosvetnog i kulturnog društva ‘Prosveta’ iz Mostara uvrstio u uži izbor za ovogodišnju književnu nagradu ‘Aleksa Šantić’. -“Knjiga koju sam poslao na konkurs i koja je nominovana za nagradu pripada ljubavnoj poeziji. Naziv joj je ‘Na usni kap meda’. Ulazak u uži izbor za ovu nagradu doživljavam kao veliku satisfakciju za dalji rad budući da dolazim iz male sredine”, – rekao je Todorović Srni.

Pažnju javnosti na sebe je skrenuo prvom zbirkom pesama ‘Zamah nad životom’, a za sebe kaže da je svestran pisac i da su u njegovom stvaralaštvu sve teme ravnopravno zastupljene, od socijalnih, društvenih i ljubavnih, do rodoljubivih i patriotskih.

Do sada je nagrađen brojnim priznanjima i nagradama u Republici Srpskoj, Srbiji i Sloveniji. Od nagrađenih dela ističe roman ‘Jauk grobne tišine’, koji je prošle godine Udruženje književnika Republike Srpske uvrstilo među najznačajnija književna ostvarenja u Srpskoj. Nagrađen je i ‘Zlatnom značkom’ opštine Vlasenica za razvoj kulture, Ordenom vojvode Živojina Mišića za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova u Srbiji, prvom nagradom na ‘Sterijinim stazama’ u Beogradu, poveljom Kluba pisaca ‘Savovanje’ iz Šamca i drugim značajnim priznanjima.

Todorović je i predsednik regionalnog Književnog kluba ‘Luča’ u Vlasenici i osnivač manifestacije ‘Lučinih književnih susreta’, koja svake godine u Vlasenici okupi više desetina književnih stvaralaca iz regiona. Član je Udruženja književnika Republike Srpske i Udruženja književnika Srbije.

‘Šantićeva nagrada’ će biti dodeljena 28. oktobra na zatvaranju ‘Šantićevih večeri poezije’ u Vladičanskom dvoru u Mostaru.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!