Radio Bambi

Po povratku sa odmora obavezan karantin?!

Austrija je već neko vreme u drugom “lockdown-u”, a 6. decembra tamošnje vlasti bi zvanično trebale saopštiti da li će vanredne mere biti produžene, ublažene ili pooštrene. Epidemiološka situacija je i dalje loša, a prema pisanju pojedinih medija, Austrija planira da nakon 6. decembra uvede nove mere na granicama.

Za sve koji van ove zemlje provedu predstojeće praznike, po povratku u Austriju mogao bi biti uveden obavezan karantin (samoizolacija). U Austriji živi i radi mnogo stranaca, a najveći broj njih je sa prostora Zapadnog Balkana i Turske. Austrijska vlada planira da za vreme praznika uvede pooštrene mere za ulazak u zemlju, što bi moglo da spreči građane sa pomenutih područja da putuju na odmor u otadžbinu.

Prema pisanju medija, svi koji budu ušli u Austriju iz država koje imaju više od 100 novozaraženih na 100.000 stanovnika moraće u obavezni desetodnevni karantin.

Ta mera bi pogodila povratnike iz svih susednih zemalja Austrije, ali pre svega one sa Zapadnog Balkana i Turske.

Ova mera trebalo bi da stupi na snagu pred katolički Božić, dakle pre 25. decembra i da traje najmanje do 10. januara.

Osobe koje se vrate iz zemalja koje važe kao rizične zbog loše epidemiološke situacije usled pandemije korona virusa, moći će, prema namerama vlade, da se ‘oslobode karantina’ negativnim PCR testom koji će biti priznat jedino ako se radi u Austrji i to tek nakon pet dana samoizolacije.

Austrija će, kako pišu pojedini tamošnji mediji, polovinom ovog meseca uvesti oštrije kontrole na svim granicama i aerodromima. Ova mera ima za cilj da se odustane od odlaska tokom praznika na odmor u otadžbinu, a posebno se odnosi na stanovnike Austrije poreklom sa Balkana i Turske.

Ukazuje se da karantin za povratnike iz rizičnih regiona neće biti validno opravdanje za nedolazak na posao posle isteka zimskog odmora, te bi nedolazak na posao zbog karantina mogao značiti automatski otkaz.

Zbog novih mera, o kojima još uvek nema zvanične potvrde, ali pojedini austrijski mediji tvrde da su izvesne, osobe koje se odluče da ipak putuju u rodni kraj morale bi da prilagode dužinu boravka tamo slobodnim danima koje su dobili na poslu, ali uz uzimanje u obzir obaveznog desetodnevnog karantina, odnosno najmanje pet dana izolacije uz skupi PCR test koji je priznat samo ukoliko ga urade u Austriji.

Dakle, da pojednostavimo, ukoliko imate 15 dana odmora, u zavičaju možete provesti 3-4 dana kako bi mogli ‘odraditi’ karantin do povratka na posao.

Mediji pišu da od izvora iz Vlade saznaju da nove mere treba da spreče treći talas infekcije korona virusa, odnosno krah zdravstvenog sistema Austrije.

Pridružite nam se i na Viberu. Pozovite i vaše kontakte sa Vibera da nam se pridruže.
RADIO BAMBI – VIBER GRUPA

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!