Radio Bambi

Počinje vakcinacija protiv sezonskog gripa!

U Republici Srpskoj sutra počinje vakcinacija protiv sezonskog gripa. Potvrdio je ovu informaciju direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković. -“Vakcina je stigla u Institut, a biće distribuisana domovima zdravlja i ostalim ustanovama koje vrše vakcinaciju”, – rekao je Zeljković.

On je istakao da sutra počinje i vakcinacija po komercijalnom principu – za sve građane koji žele da se vakcinišu protiv gripa, a nemaju pravo na besplatnu vakcinu.

Zeljković je rekao da je Institut nabavio 20.000 doza vakcina za besplatnu vakcinaciju, te 5.000 komercijalnih vakcina, koja košta 26 KM. On je apelovao na građane da ispoštuju sve epidemiološke mere jer se očekuju gužve.

Epidemiolog dr Јela Aćimović istakla je da će se vakcinacija vršiti u periodu od 08.00 do 16.00 časova.

U današnjem izveštaju Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske navedeno je da je u poslednja 24 časa testirano 407 laboratorijskih uzoraka, a novi virus korona (SARS-CoV-2/COVID-19) potvrđen je kod još 181 osobe u Republici Srpskoj. Radi se o 101 muškoj i 80 ženskih osoba, od kojih je 25 mlađe, 109 srednje i 47 osoba starije životne dobi.

Prema mestu prebivališta 90 osoba je iz Banjaluke, 31 iz Prnjavora, po 10 iz Кozarske Dubice i Laktaša, sedam iz Mrkonjić Grada, po pet iz Bijeljine, Gradiške i Lopara, po tri iz Zvornika i Čelinca, po dve iz Кneževa, Ugljevika i Šipova i po jedna osoba je iz Dervente, Istočnog Novog Sarajeva, Кotor Varoša, Milića, Ribnika i Srpca.

U poslednja 24 časa, Institutu je prijavljeno 26 smrtnih slučajeva kod kojih je potvrđeno prisustvo novog virusa korona. Radi se o osobama srednje i starije životne dobi od kojih su četiri osobe iz Doboja, tri iz Banjaluke, dve iz Zvornika, Bijeljine i Bileće i po jedna osoba iz Rogatice, Čajniča, Pala, Prijedora, Novog Grada, Кupresa, Šipova, Gradiške, Trebinja, Teslića, Vukosavlja, Šamca i Stanara.

Do sada je u Srpskoj potvrđeno 27.726 slučajeva virusa korona, a preminulo je ukupno 886 osoba kod kojih je potvrđen test na novi virus korona.

U Republici Srpskoj, od novog virusa korona, do sada se oporavilo ukupno 13.533 osobe, a testirane su ukupno 126.944 osobe. Ukupan broj hospitalizovanih je 1.195, pod zdravstvenim nadzorom trenutno su 12.572 osobe, a nadzor je završen kod 89.224 osobe.

Zavod za javno zdravstvo FBiH saopštio je da je u protekla 24 časa testirano 983 laboratorijska uzorka, od kojih je 362 pozitivno na SARS-CoV-2.

Zaključno s današnjim danom, u FBiH je trenutno aktivno 18.314 pacijenata pozitivnih na korona virus. Zavodu je u protekla 24 časa prijavljeno još 37 preminulih pacijenata sa potvrđenim prisustvom novog virusa korona. Broj preminulih osoba kod kojih je potvrđen test na novi virus korona od početka pandemije u FBiH je 1.391.

Pridružite nam se i na Viberu. Pozovite i vaše kontakte sa Vibera da nam se pridruže.
RADIO BAMBI – VIBER GRUPA

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!