Radio Bambi

Položen kamen temeljac za izgradnju autoputa! (Video)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i članovi Predsedništva BiH (P BiH) – Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić, položili su danas kamen temeljac za izgradnju autoputa koji bi trebalo da poveže Srbiju i BiH. Pre ozvaničenja početka gradnje autoputa, održan je trilateralni sastanak Srbije, Turske i BiH.

Glavna tema sastanka je bila zvaničan početak izgradnje autoputa Beograd-Sarajevo, preko Bijeljine i Brčkog. Vučić je rekao da je Turskoj i predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu zahvalan zbog njegove nesumnjive stabilizujuće uloge na Balkanu, koja je veoma važna.

-“To je važna poruka, ne samo danas već za godine koje su pred nama. Hvala, predsedniče, na trudu. On je ostankom u Beogradu i našim zajedničkim odlaskom u Sremsku Raču pokazao koliko mu je važan ovaj region”, – rekao je Vučić. Za Srbiju je, navodi, ovo veliki i važan dan. -“Od 1945. godine kao da je postojala neka nevidljiva ruka koja nije dozvoljavala da se grade komunikacijske veze između Srbije i BiH. Nemamo ni dobrih puteva, ni dobrih pruga. I sada je vreme da se to promeni. Završili smo svu papirologiju, obezbedili finansiranje projekta, pripremili dokumentaciju”, – istakao je Vučić.

On je naveo da je za most preko Save obezbeđeno finansiranje, završena papirologija i pripremljena dokumentacija.

-“Želim da vas obavestim da će most kod Rače biti izgrađen našim parama. Zato će to trajati tri godine, inače bi, da nije tog mosta, projekat bio završen za godinu i po dana”, – izjavio je Vučić.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan istakao je da je današnji trilateralni samit bio plodonosan, kao i da će se naredni put sastati u BiH, a potom i u Turskoj.

Erdogan je rekao da je danas istorijski trenutak za Srbiju, BiH i Tursku, kao i da je jedini cilj Turske uspostavljanje mira i prosperiteta na Balkanu. Govoreći o autoputu Beograd – Sarajevo, Erdogan je naveo da će to još više zbližiti Srbiju i BiH i dovešće do nekih još važnijih dešavanja u budućnosti.

-“Put je sinonim sa civilizacijom i sa životom i ako budemo uspeli da izvedemo da imamo put između dva naroda, to će imati još veći uticaj i na stanovništvo i sprečiće odliv stanovništva”, – naglasio je Erdogan.

Poručio je da se nikad ne sme zaboraviti da su ove teritorije u poslednjih 25 godina pretprele velike bolove i patnje, plaćajući velike cehove.

-“Zbog toga smo u obavezi da izgradimo budućnost tako što svoje različitosti nećemo videti kao faktore nekih sukoba, već kao svoje bogatstvo”, – istakao je Erdogan.

Zahvalio je Vučiću što je bio domaćin i istakao da se raduje predstojećim sastancima.

Srpski član Predsedništva BiH (P BiH) Milorad Dodik rekao je da su se učesnici trilaterale saglasili da sledeće godine sastanak bude u BiH, a one tamo u Turskoj. Dodik je ocenio da je gradnja autoputa Beograd – Sarajevo istorijski događaj koji predstavlja vraćanje duga regionu i ljudima koji žive u njemu. On je istakao da je cilj da se poveže region.

-“Ovo je vraćanje duga ovom narodu ovom kraju. Srećan sam i zadovoljan što u ime Republike Srpske i BiH mogu da se zahvalim predsednicima Erdoganu i Vučiću za sve što su učinili. U ime Republke Srpske i njenih institucija zahvaljujem se Vučiću što ste preuzeli izgradnju mosta o trošku Srbije, jer praksa je da obe strane to rade”, – naglasio je Dodik.

Komercijalni ugovor za izradu planova detaljne regulacije, projektovanje i izgradnju deonica potpisan je krajem prošle godine, a dokument su potpisali potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović, v.d. direktora “Putevi Srbije” Zoran Drobnjak i predsednik turske kompanije “Tašjapi” Emrulah Turanli.

Prva deonica koja se gradi, od Kuzmina do Sremske Rače, dužine je 18 kilometara. U izgradnju auto-puta biće uloženo 250 miliona evra.

Pogledajte video prilog.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!