Radio Bambi

Ponovo vize za BiH!?

BiH je suočena sa realnom opasnošću da dođe do vraćanja viznog režima, upozoravaju predstavnici institucija i političkih stranaka u BiH, uoči sutrašnjeg glasanja u Evropskom parlamentu o usvajanju mehanizma koji omogućava suspenziju bezviznog režima. Milorad Dodik, predsednik RS, ističe da bi usvajanje mehanizma i mogućnost ukidanja bezviznog režima bila loša vest te je izrazio nadu da do toga neće doći.

-“Mislim da ljudi iz RS nisu zastupljeni u toj grupi koja vrši pritisak na Evropu. Smatram da se u velikom broju slučajeva radi o ljudima koji se pojavljuju kod nas, a posle se vodi da dolaze iz BiH”, – rekao je Dodik. On je istakao da se mora videti šta učiniti da do ukidanja bezviznog režima ne dođe.

Igor Radojičić, predsednik Narodne skupštine RS, ocenio je da je opasnost uvođenja viza realna i da bi BiH mogla biti prva na udaru novih mera jer, kako je istakao, BiH u ovom trenutku ima mnogo slabiju reputaciju u Evropskom parlamentu od Srbije, Crne Gore i Albanije.

-“BiH je na neki način sada najslabija karika, jer nije napravila rezultate na evropskom putu i postoji značajno nezadovoljstvo u nizu institucija EU koje bi se u nekom momentu moglo preliti i na pitanje viznog režima”, – rekao je.

Upozorio je i na činjenicu da niko iz BiH ne lobira u EP-u za interese BiH.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!