Radio Bambi

Posebna sednica Narodne skupštine Republike Srpske!

Posebna sednica Narodne skupštine Republike Srpske o informaciji o međunarodnoj političkoj i bezbednosnoj situaciji – mesto i uloga Republike Srpske, počela je danas u Banjaluci. U informaciji se ističe da je za Republiku Srpsku od presudnog značaja da insistira na politici nesvrstavanja i zadrži striktnu i doslednu neutralnost u rusko-ukrajinskom sukobu.

Srpski član Predsedništva BiH, Milorad Dodik, rekao je u uvodnom izlaganju da je potrebno da Narodna Skupština Republike Srpske zauzme stav o globalnim bezbednosnim pitanjima.

–”Mislim da je naš stav ispravan. Ja sam protiv sankcija i mislim da bi pitanje na koje danas trebate odgovoriti da li ste za sankcije Rusiji”, – rekao je Dodik. On je naveo da u sukobu Rusije i Ukrajine, cilj Republike Srpske moa biti neutralnost, iako pritisak zapada za uvođenje sankcija Rusiji kulminira.

KALABUHOV: REPUBLIKA SRPSKA JE NAŠ NAJVEĆI PARTNER U BiH!

Ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov je u obraćanju poslanicima istakao da je Narodna skupština temelj Republike Srpske. On je rekao i da je Rusija garant Dejtonskog sporazuma.

-“Želja Republike Srpske da zaštiti Dejtonski sporazum proglašava se antidejtonskom. Rusija se zalaže za što skorije ukidanje OHR-a. Bez odobrenja Saveta bezbednosti UN mandat visokog predstavnika se ne može smatrati važećim. Kategorično odbacujem mešanje ovog samozvanca u bilo kakve političke procese u BiH”, – istakao je Kalabuhov.

Ruski ambasador je rekao da Rusija ima pravo da negoduje ukoliko neko BiH želi da uključi u NATO, koji se pokazao kao neprijateljska organizacija prema Rusiji. -“Mi želimo što bolje odnose sa svim narodima u BiH. Republika Srpska je naš najveći partner u BiH. Ovde imamo velike investicije”, – poručio je Kalabuhov.

On je dodao da kolektivni Zapad iskrivljuje ciljeve ruske specijalne operacije u Ukrajini.

-“Kao što je rekao predsednik Putin, svi ciljevi operacije će biti ostvareni. Rusija stvrstava BiH u prijateljske države. Dokaz je da plin u BiH ide po istim uslovima. Želim da uspešno nastavimo da razvijamo svoje veze”, – poručio je Kalabuhov.

SELAK: GLADNA USTA NE SRBUJU!

Predsednik SPS-a, Goran Selak, istakao je da treba pomiriti ljubav prema Rusiji i potrebu održavanja odnosa sa Zapadom.

-“Pored svih emotivnih razloga, sankcije Rusiji za nas nisu prihvatljive ni zbog ekonomskih razloga. Šta ako ostanemo bez ruskog gasa? SPS se zalaže za članstvo u EU jer u našem narodu je tradicija održavanja dobrih odnosa sa svima”, – rekao je Selak.

On je dodao da je ekonomija na prvom mestu, podsetivši na sve teži život u Srpskoj. –”Gladna usta ne srbuju. Ako ne preduzmemo mere za ekonomski oporavak, ne gine nam kolaps. Samo ako spasimo ekonomiju, selo, onda ćemo moći govoriti o pravdi. Potrebno nam je i nacionalno jedinstvo i sloga”, – rekao je Selak.

ČAVIĆ: UKRAJINSKA KRIZA SE KORISTI ZA POKUŠAJ STVARANJA UNITARISTIČKE BIH!

Dragan Čavić, predsednik NDP-a, istakao je da od nastanka Republike Srpske skoro da nije bilo vremena kada na Srpsku nisu vršeni pritisci. -“Posle priznavanja tzv. Kosova ti pritisci su postali još snažniji. Rušenje Dejtona je cilj bošnjačke politike i svaka kriza, pa tako i ova ukrajinska, koristi se za pokušaj stvaranja unitarističke BiH i navodne građanske države, a takva država je ovde nemoguća#, – poručio je Čavić.

STEVANDIĆ: TREBAMO DA SE PONAŠAMO KAO SRBIJA!

Predsednik US-a, Nenad Stevandić, u svom obraćanju poslanicima istakao je da je srpski narod jedini koji pokazuje empatiju prema svim stradalim u ratu koji traje u Ukrajini. Rekao je da je neutralnost BiH jedino moguće, razumno i ispravno rešenje. -“Mešanjem na bilo koju stranu činimo medveđu uslugu sebi. Mi treba da se ponašamo identično kao Srbija. Pragmatizam nas uči i da znamo gde smo, u kakvom okruženju živimo. Zbog toga moramo dobro da odmerimo koju politiku možemo dugoročno voditi. Busanje u prsa je kratkotrajno. Važno je da pošaljemo poruke saradnje, da želimo razumne odnose i rešenja u BiH. Pred nama su teška vremena”, – rekao je Stevandić.

BORENOVIĆ: MOŽEMO GOVORITI SRCEM, ALI OD ČEGA ĆEMO ŽIVETI?!

Prvi čovek PDP-a, Branislav Borenović, u svom obraćanju je istakao da je Srpska već zauzela stranu u sukobu u Ukrajini.

–”Čime se mi bavimo? Zar Republika Srpska treba da se bavi odnosima Kine i Tajvana? Šta god rekli ili usvojili, sa ove sednice odlazi jedna slika. Dodik sa svojom koalicijom je odredio svoju stranu u ratu u Ukrajini. Zahvajujući vama, Srpska više nije neutralna u ovom sukobu. Da li se odričemo neutralnosti? Nakon ovoga mogu biti ozbiljne posledice po nas, našu ekonomiju, demografiju. Možemo govoriti srcem, ali hajde da uključimo i razum, stomak. Od čega ćemo živeti”, – pita Borenović.

Istakao je da je EU ubedljivo najvažniji ekonomski partner Srpskoj.

–”To su pokazatelji. Realni sektor u Srpskoj bi se zatvorio kad bi se samo na 24 časa stavila rampa sa EU. Naš interes nije svrstavanje na bilo koju stranu, niti sam za odustajanje od evropskog puta. Zašto nas uvodite u siromaštvo, izolaciju i devastaciju? Kakva je to potreba? Da li je to razumna i odgovorna politika”, – zapitao se Borenović.

NEŠIĆ: RUSIJA NAS NIKADA NIJE USLOVLJAVALA!

Predsednik DNS-a, Nenad Nešić, rekao je u svom obraćanju da bošnjačka politika na spoljnjem planu pokušava krizu u Ukrajini iskoristiti za napad na Republiku Srpsku. -“Stav DNS-a je da kad se veliki tuku, a mali stradaju, moramo učininiti sve da očuvamo Republiku Srpsku. Najveći deo našeg izvoza ide u EU i to je pitanje opstanka. S druge strane, emotivno i kulturno smo vezani za Rusiju. Ako iko razume strahote rata, onda smo to mi, Srbi. Prisustvo ruskog ambasadora ovde je dokaz našeg velikog prijateljstva. Rusija nas nikad nije bilo čime uslovljavala”, – istakao je Nešić.

Poručio je srpskom članu Predsedništva BiH da bi trebalo da radi svoj posao, umesto što kuka narodnim poslanicima.

-“Radite svoj posao. Nemam nameru da se s vama svađam. Ovo što se dešava, pritisci iz Sarajeva, dešavaju se zato što ste vi slabi”, – rekao je Nešić.

BANjAC: SANKCIJE RUSIJI NIKADA NEĆU PRIHVATITI PO CENU BILO ČEGA!

Darko Banjac, predsednik NPS-a, istakao je da se nameće pitanje da li bombardovanje Srbije, Libije, Sirije, predstavljaju vrednosti EU. -“Od nas traže da poštujemo zakone evropske konvencije i ustav, a oni ne poštuju međunarodno pravo. Traže da poštujemo čoveka koji nema mandat Saveta bezbednosti UN. Evropa je kontinent na kojem mi živimo. Zar je neki Francuz, Nemac ili Španac, veći Evropljanin od nas. Ako taj evropski put znači odricanje od naše tradicije, vrednosti, onda mi takav put ne treba. Sankcije Rusiji nikad neću prihvatiti. Po cenu bilo čega”, – rekao je Banjac.

ŠAROVIĆ ISKORISTIO OBRAĆANJE DA KRITIKUJE DODIKA!

Većinski deo svog obraćanja predsednik SDS-a, Mirko Šarović, iskoristio je za kritikovanje Milorada Dodika.

-“U više od 20 slučajeva BiH je pristupila sankcijama Rusiji. Mislim da ste o tome trebali da raspravljate na Predsedništvu BiH. Bošnjaci su iskoristili priliku i obezbedili da u više od 20 slučajeva BiH podrži sankcije Rusiji. Poslali ste Tegeltiju u Njujork, a on se tamo nije sreo sa bilo kim. Obilazio je crkve, u hodniku se sreo sa generalnim sekretarom, sa njim se slikao i to je sve. Ne verujem da će današnje zasedanje dovesti do bilo čega konkretnog, a najmanje do srpskog jedinstva. Vi imate neku svoju, opasnu igru u kojoj je ulog cela Republika Srpska. Vaš komercijalni patriotizam karakteriše ogroman jaz između reči i dela. Tražite jedinstvo, a ljude iz opozicije nazivate najgorim imenima. Niste svesni kraha politike koju vodite. Moj predlog je da radite svoj posao u Predsedništvu BiH, imate vlast i branite interese Republike Srpske”, – poručio je Šarović.

PODRŽITE NAŠ RAD DOBROVOLjNIM NOVČANIM DONACIJAMA:

PAY PAL >>> KLIK NA LINK OVDE

SMS DONACIJE >>> KLIK NA LINK OVDE

Pridružite nam se i na Viberu. Pozovite i vaše kontakte sa Vibera da nam se pridruže.

RADIO BAMBI – VIBER GRUPA

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!