Radio Bambi

Pravoslavna Nova godina! (Foto)

Srpska, Ruska, Gruzijska pravoslavna crkva, Sveta Gora i Јerusalimska patrijaršija, koje poštuju julijanski kalendar, u ponoć su dočekali Novu godinu. U hramovima Srpske pravoslavne crkve u ponoć su služeni molebani, dok su proslave uglavnom bile u ugostiteljskim objektima, ali i na trgovima uz vatromet.

Pravoslavna nova godina u srpskom narodu se naziva i Mali Božić, jer se na taj dan završavaju božićne svečanosti.

Banjaluka

Doček Pravoslavne nove godine u Banjaluci organizovan je u porti Hrama Hrista Spasitelja. Nastupili su etno-grupa ‘Trag’, hor Gradskog pozorišta ‘Јazavac’ i Gradski tamburaški orkestar. 

Istočno Novo Sarajevo

Brojni građani Istočnog Novog Sarajeva dočekali su pravoslavnu Novu godinu na otvorenom, uz grupu ‘Legende’. Na minus sedam stepeni ispod nule, posetiocima je tradicionalno služeno kuvano vino, a u prvim minutima posle ponoći, upriličen je vatromet. 

Trebinje

Veliki broj Trebinjaca i turista koji su stigli u ovaj grad Srpske, dočekali su pravoslavnu Novu godinu na platou ispod platana uz muziku uživo. Građani su ispunili centralne gradske ulice, a zabava na otvorenom trajala je do kasno u noć. Brojni turisti, pre svega iz Srbije, odlučili su da pravoslavnu Novu godinu proslave upravo u Trebinju, kao i gosti iz drugih opština istočne Hercegovine u kojima nije bilo organizovanog dočeka na otvorenom.  

Foča

Na Trgu kralja Petra u Foči Nova godina po julijanskom kalendaru dočekana je uz muziku sa razglasa, kuvano vino i čaj, a u ponoć je nebo obasjao veliki vatromet. 

Zvornik, Bratunac, Srebrenica

U organizaciji Crkvene opštine organizovan je doček pravoslavne Nove godine u porti Crkve rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Zvorniku. Nakon bogosluženja usledilo je narodno veselje uz kuvano vino, dok je moleban služen u ponoć. Meštani Bratunca i Srebrenice sa gostima iz okolnih sela, dočekali su pravoslavnu Novu godinu uz pesmu, kolo, kuvano vino i vatromet na školskom igralištu u Kravici kod Bratunca. Organizatori ovog novogodišnjeg dočeka na otvorenom bili su Savet mesne zajednice i Crkveni odbor Hrama Svetih apostola Petra i Pavla iz Kravice. Mladi su se do jutarnjih časova veselili i zabavljali u brojnim bratunačkim i tri srebrenička kafića. 

Brčko

Veliki broj građana Brčkog pravoslavnu Novu 2019. godinu dočekalo je sinoć uz muziku uživo na Bulevaru mira. 

Šamac

Šamčani su i pravoslavnu Novu godinu dočekali na gradskom trgu uz kuvano vino, muziku uživo i veliki vatromet. Većina Šamčana slavila je u kafićima, a oko ponoći su se pridružili okupljenima na trgu i zajedno uz pesmu i kolo dočekali pravoslavnu Novu godinu. 

Derventa

U Derventi je na Trgu pravoslavlja tradicionalno dočekana pravoslavna Nova godina. U sabornom i spomen-hramu Uspenja Presvete Bogorodice služen je moleban. Doček pravoslavne Nove godine organizovan je sinoć i u Doboju, Tesliću, Pelagićevu i Stanarima

 

 

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!