Radio Bambi

Predsedniku Srpske priznanje opštine Srebrenica!

Predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku biće dodeljeno najveće priznanje opštine Srebrenica – ‘Plaketa sa zlatnim grbom opštine’, odlučeno je na današnjoj tematskoj sednici Skupštine opštine Srebrenica. Predlog ‘Komisije’ o dodeli nagrada i priznanja povodom Dana opštine usvojen je većinom od 11 glasova i te nagrade će biti dodeljene na svečanoj sednici Skupštine opštine 11. marta u srebreničkom Kulturnom centru.

Usvajanju ovog predloga prethodila je žučna rasprava i nepomirljivi stavovi oko dodele najvećeg opštinskog priznanja, pa su bošnjački odbornici napustili sednicu. Za najveće opštinsko priznanje predložen je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i za taj predlog su se jednoglasno izjasnili i srpski i bošnjački članovi ‘Komisije za dodelu nagrada i priznanja’, te ga prosledili Skupštini opštine na razmatranje i donošenje konačne odluke o tome, kao i o predlozima za dodelu ostalih nagrada ove opštine. Neki bošnjački odbornici su se usprotivili tom predlogu i došlo je do duže polemike i mnoštva replika i osporavanja, te ‘ucena’ bošnjačkih odbornika napuštanjem sednice i da će to dovesti u pitanje kredibilitet njenih odluka.

Budući da nije došlo do povlačenja predloga za dodelu nagrada, bošnjački odbornici su napustili sednicu, a u sali je ostalo 12 srpskih odbornika od ukupno 21 odbornika koliko broji srebrenički parlament. Predlog komisije o dodeli nagrada i priznanja povodom Dana opštine, 11. marta usvojen je većinom od 11 glasova. Vladajuću koaliciju u srebreničkom parlamentu do sada su činili odbornici ‘SNSD-a’, ‘DNS-a’, ‘SDS-a’ i kluba odbornika ‘SDA’ i ‘SBiH’. Za odluku o dodeli nagrada i priznanja, osim odbornika ‘SNSD-a’, ‘DNS-a’, ‘SDS-a’ glasali su i odbornici iz ‘PDP-a’ i ‘SRS’ koji su u opoziciji u ovoj Skupštini.

Načelnik srebreničke opštine Mladen Grujičić rekao je da je on predložio Dodika za najveće opštinsko priznanje i da nije hteo da povuče taj predlog na čemu su Bošnjaci insistirali.

-“Oni se stalno protive svemu što nosi srpsko ime i stalno rade na nacionalnoj podeli i podvajanjima da bi se dodvorili svojim biračima. Јa sam načelnik svih građana i želim da sa svima sarađujem i da radim u interesu svih, međutim bošnjačka politika u Srebrenici vodi se iz Sarajeva i to dovodi do razdora i nepoverenja”, – ocenio je Grujičić.

On smatra da neki bošnjački odbornici žele da izvrše pritisak i udar na njega najavama ‘da će organizovati proteste i inscenirati nemire’.

-“Moj interes je razvoj i prosperitet Srebrenice, njeno otvaranje i privlačenje investitora koji bi otvorili radna mesta i za Srbe i Bošnjake što prethodni Bošnjački načelnici nisu činili ili su se radna mesta otvarala samo za Bošnjake”, – rekao je Grujičić.

Alija Tabaković, predsednik Skupštine opštine Srebrenica, u izjavi za medije je rekao da Bošnjaci neće prisustvovati obeležavanju Dana opštine 11. marta.

-“Mi smo napustili sednicu i rekli da ne želimo na ovakav način učestvovati u radu Skupštine. Odluke koje ova skupština donese, treba da budu u interesu građana. Mi nismo bili protiv toga da načelnik i bilo ko drugi predlaže kandidate za nagrade i priznanja. Obrazloženje i razlozi koje je nama načelnik dao apsolutno nisu tačni. Ovde je dogovoreno preglasavanje Bošnjaka”, – kaže Tabaković.

S druge strane Grujičić kaže da je Skupština donela odluke, te da će svečana sednica biti održana 11. marta i time obeležen Dan opštine.

-“Ja sam, ponavljam, predložio da to bude predsednik Republike Srpske Milorad Dodik. Smatram da je i ranije trebao dobiti to priznanje. Ovo nije preglasavanje. Bošnjaci su bili jednoglasni da napuste sednicu, ali skupština je nastavljena, odluke su donete i idemo dalje. Svečana sednica Skupštine opštine Srebrenica će biti održana 11. marta kako je i planirano”, – poručio  je Grujičić.

Na današnjoj sednici usvojena je i odluka o izmeni odluke o nagradama i priznanjima po kojoj se jubilarne nagrade zaposlenim u opštinskoj administaciji dodeljuju za 20 i 30 godina rada u institucijama i ukida ranija jubilarna nagrada za deset godina staža.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!