Radio Bambi

Preliminarni rezultati popisa!

U Bosni i Hercegovini živi između 3,7 i 3,8 miliona stanovnika, od toga su blizu 54 posto Bošnjaci. Ovo su prvi nezvanični rezultati popisa stanovništa koji je u BiH proveden u prvoj polovini oktobra ove godine, a baziraju se na podacima nevladinih organizacija, odnosno oko 2.000 posmatrača i aktivista čiji su predstavnici tokom popisa pratili rad popisivača, javila je TV 1.

Između ostalog, prvi nezvanični podaci pokazali su, prema istom izvoru, da je u Republici Srpskoj (RS) popisano između 186.000 i 205.000 Bošnjaka. Nezanemarljiv broj stanovnika izjasnio se nacionalno i kao Bosanci i Hercegovci, dodaje dalje TV 1, ipak navodeći da je prerano za iznošenje podatka o kojem broju je reč.

U Federaciji BiH živi oko 2,6 miliona stanovnika, a u RS oko 1,2 miliona.

Ako se ovi podaci uporede sa nekim drugim preliminarnim procenama, na primer lider HDZ BiH Dragan Čović kazao je da u Bosni i Hercegovini živi oko 470.000 Hrvata, te još nekim sličnim. možda je za dio javnosti najzanimljiviji “rezultat” popisa ovakav: Bošnjaci 54%, Srbi 32,5%, Hrvati 11,5%, Ostali 2%.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!