Radio Bambi

Preminuo Manojlo Milovanović!

Penzionisani general Vojske Republike Srpske (VRS) Manojlo Milovanović preminuo je jutros u Banjaluci, u 75-oj godini života. Iz Univerzitetsko-kliničkog centra Republike Srpske saopšteno je da je general Milovanović, nakon duže bolesti, preminuo jutros u 09:30h.

Jedan je od retkih srpskih oficira protiv koga nikada niko nije podizao bilo kakvu tužbu ili izražavao sumnju u njegovo pravedno i pravilno vojno delovanje, osim Hrvatske, koja je pokušala neosnovano da ga optuži, ali nije uspela.

Hrvatska je 7. januara 2014. godine, na pravoslavni Božić, raspisala međunarodnu ‘Interpolovu’ poternicu za generalom Milovanovićem za navodni ratni zločin.

21. februara iste godine, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske dobilo je zvanično obaveštenje od ‘Interpola’ da je iz centralnog registra izbrisana poternica za generalom Milovanovićem i da ne postoji nikakva osnovana sumnja povodom koje bi mogli generala povezati sa ratnim zločinima, kršenjem Međunardonih prava isl.

-“Zna se odlično ko je šta bio i gde je bio i šta je radio. Moj obraz je čist kao suza, to znaju svi koji me poznaju, moji ratni saradnici i prijatelji, ali to znaju i u Hagu i u Zagrebu i u Sarajevu” – govorio je general Milovanović.

Tokom otadžbinskoh rata bio je načelnik Generalštaba VRS. Ministar u Ministarstvu odbrane Republike Srpske bio je od 1998. do 1999. godine. Bio je član Senata Republike Srpske od 2009. godine.

Milovanović je rođen 21. novembra 1943. godine u selu Laminci kod Gradiške. Podoficirsku školu, smer oklopno-mehanizovane jedinice završio je 1961. godine, a Vojnu akademiju, kopnena vojska, smer oklopno-motorizovane jedinice 1966. godine. Komandno-štabnu školu taktike kopnene vojske završio je 1977. godine, a Komandno-štabnu školu operatike 1987. godine. U JNA je službovao u garnizonima Banja Luka, Beograd, Titov Veles, Skoplje i Sarajevo, a u VRS u Han Pijesku. Poslednje mesto službovanja u JNA mu je Sarajevo, na dužnosti Načelnik odeljenja za operativno-nastavne poslove. Odlikovan je u JNA: Ordenom za vojne zasluge sa srebrnim mačevima (1968 g.), Ordenom narodne armije sa srebrnom zvezdom (1973 g.), Ordenom za vojne zasluge sa zlatnim mačevima (1981 g.), Ordenom rada sa zlatnim vencem (1986 g.), a u VRS Ordenom Nemanjića (1993 g.) i Ordenom Karađorđeve zvezde Republike Srpske prvog reda (1995 g.). Učestvovao je u otadžbinskom ratu od 15. maja 1992. do 14. decembra 1995. godine, na dužnosti načelnika štaba Glavnog štaba VRS, ujedno zamenik komandanta Glavnog štaba VRS.

Penzionisan je 22. decembra 2000. godine.

Autor je tri knjige. Sarađivao je sa časopisima i Enciklopedijom Republike Srpske, kao autor i recenzent. Iza sebe je ostavio suprugu, sina i ćerku.

Haški tribunal ga je više puta pozivao kao svedoka u mnogim procesima, ali nikada protiv njega nije podizao optužnicu.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!