Radio Bambi

Preminuo patrijarh srpski Irinej!

Poglavar Srpske pravoslavne crkve, patrijarh srpski Irinej, preminuo je u 91. godini posle borbe sa korona virusom. -“U petak, 20. novembra 2020. godine u 7:07h u Vojnoj kovid bolnici ‘Karaburma’ u Beogradu upokojio se u Gospodu Njegova Svetost Arhiepiskop pećki, Mitropolit beogradsko-karlovački i Patrijarh srpski g. Irinej (Gavrilović)”, – saopštila je Srpska pravoslavna crkva (SPC).

Telo pokojnog patrijarha Irineja biće danas preneto iz bolnice u Sabornu crkvu i tu će ostati do sahrane, prenosi RTS. Odluku o tome donosi Sinod SPC. Sastanak Sinoda je u toku, a nakon sastanka biće izdato zvanično saopštenje.

Rođen je 1930. godine u selu Vidova kod Čačka kao Miroslav Gavrilović. Završio je osnovnu školu u rodnom selu, gimnaziju u Čačku, bogosloviju u Prizrenu 1951. godine, a zatim Bogoslovski fakultet u Beogradu. Zamonašen je u manastiru Rakovici 1959. godine. Zamonašio ga je tadašnji patrijarh srpski German, koji ga je rukopoložio u čin jerođakona i jeromonaha, 24. i 27. oktobra 1959. godine. Bio je profesor Prizrenske bogoslovije 1959 – 1968. godine. Završio je postdiplomske studije u Atini, gde je otišao školske 1962/63. godine. Posle toga je bio postavljen za upravnika Monaške škole u Ostrogu. Ponovo je bio profesor i rektor bogoslovije u Prizrenu 1971 – 1974. godine.

Maja 1974. godine izabran je za vikarnog episkopa moravičkog, vikara patrijarha Germana. Za episkopa niškog izabran je na zasedanju Svetog arhijerejskog sabora 21 – 28. maja 1975. godine. Na tron episkopa Niške eparhije ustoličen je u Sabornoj crkvi u Nišu 15. juna 1975. godine. Bio je više puta član Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve. Dana 22. januara 2010. godine odlukom Izbornog sabora Srpske pravoslavne crkve izabran za patrijarha, ustoličen je u beogradskoj Sabornoj crkvi 23. januara. Na dan 3. oktobar 2010. godine ustoličen je u manastiru Pećkoj patrijaršiji. Dobitnik je Povelje Udruženja književnika Srbije koja mu je uručena 25. januara 2012. godine.

Patrijarh je 9. oktobra 2011. boravio u modričkom naselju Višnjik i tom prilikom služio svetu arhijerejsku liturgiju i osveštao novoizgrađenu Crkvu Pokrova Presvete Bogorodice. Tokom svečanosti, tada predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik ga je odlikovao Ordenom Republike Srpske na lenti.

Njegova Svetost je od strane Princa Davita Bagration-Muhranskog Batonišvilija od Gruzije, 15. decembra 2011. godine, odlikovan Velikom Ogrlicom Ordena Orla Gruzije i Bešavne Dolame Gospoda našega Isusa Hrista.

Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević je 13. decembra 2013. godine, na dan slave Kraljevskog doma Karađorđevića, odlikovao Njegovu Svetost Patrijarha Srpskog gospodina Irineja, kraljevskim ordenom Karađorđeve zvezde na velikom krstu, za zasluge učinjene prema Kraljevskom domu, za narodno i opšte dobro. Počasni je građanin Zemuna.

Dana 11. septembra 2015. godine mu je uručen počasni doktorat Akademije Svetog Vladimira u Njujorku.

9. oktobra 2016. godine dobio je orden Svetog vladike Nikolaja koji dodeljuje eparhija šabačka. Dobio je 23. maja 2018. godine nagradu Međunarodnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda u Moskvi.

Vlada Republike Srbije na današnjoj sednici donela je odluku o proglašenju trodnevne žalosti u Srbiji, od danas 20. novembra do nedelje 22. novembra, a povodom smrti Njegove svetosti Patrijarha srpskog Irineja.

Pridružite nam se i na Viberu. Pozovite i vaše kontakte sa Vibera da nam se pridruže.
RADIO BAMBI – VIBER GRUPA

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!