Radio Bambi

Preživeo sa čak sedam promila alkohola u krvi!

Na Klinici za endokrinonologiju, dijabetes i bolesti metabolizma (odeljenje za toksikologiju) u Nišu, svakodnevno se bore da spase živote alkoholisanih pacijenata koji dolaze sa velikim količinama alkohola u krvi. Rekorder je Nišlija koji je preživeo sa čak sedam promila alkohola u krvi.

Slobodanka Milićević Mišić, specijalista toksikologije, kaže da je borba za život ovog ‘rekordera’ bila teška.

-“Sa četiri promila alkohola u krvi ljudi upadnu u komu, međutim, ovaj pacijent je inače hronični alkoholičar i uspeli smo da ga spasemo. Dovežen je u bolnicu u gotovo polumrtvom stanju, uradili smo sve što smo mogli i preživeo je”, – kaže dr Milićević Mišić. Ovaj Nišlija je preživeo jer mu je organizam bio naviknut na velike količine alkohola.

Među ozbiljnim alkoholičarima u Nišu ima i mladih ljudi.

-“Jedan naš pacijent je mlad, vispren, a u toku godine je čak 15 puta završavao kod nas da ga detoksiramo. Pored svog truda, nekome ne uspemo spasiti život. Imali smo pacijenta koji je imao 45 godina i u pijanom stanju mu je zapao deo pljeskavice. Nažalost, nismo uspeli da ga spasemo, preminuo je od gušenja”, – rekla je dr Milićević Mišić. Ona naglašava da je u toku ove godine na toksikologiji pregledano, observirano i detoksicirano 800 pacijenata, kao i da su više od polovine bili alkoholisani. -“U Srbiji je alkohol jeftin i vrlo dostupan, čak i maloletnicima. Među alkoholisanima je i mnogo mladih devojaka. Neretko nam dovode mladiće i devojke od 15 godina, mada ima i mlađih – kaže doktorka.

Upozorava da u Srbiji poslednjih godina raste broj namernih trovanja lekovima, pesticidima i korozivima.

-“Mnogi koji žele da okončaju život imaju mit o lakoj smrti trovanjem. Najčešće uzimaju sedative, psihijatrijske lekove, kardiološku terapiju, ili što je još brutalnije, korozivima. Od njih stradaju unutrašnji organi, pa su posledice posle trovanja veliki problemi sa bubrezima”, – kaže doktorka. Između ostalih, pamti i slučaj trovanja mladog ljubavnog para iz Leskovca.

-“Roditelji nisu odbravali njihovu vezu, pa su odlučili da se otruju kao Romeo i Julija. On je popio dosta esencije, a ona samo malo. Njega nismo uspeli da spasemo, a ona je preživela”, – seća se doktorka.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!