Radio Bambi

Priča se priča da Mićo smenjuje Vukotu?!

Još u utorak se pojavila informacija da je došlo do ozbiljnih raskola unutar ‘SDS-a’ nakon loših rezultata na proteklim izborima. Vukota Govedarica, prvi čovek ove stranke i kandidat ‘Saveza za promene/pobedu’ (SzP) za predsednika Srpske, pokušava i dalje da optuži nekoga da je pokrao izbore. Mišljenja je da je voljom glasača on izabran za predsednika Republike Srpske i poručio je da će tražiti ponovno brojanje svih glasačkih listića.

I dok se Govedarica ljuti, optužuje i galami, pa čak pominje i ‘traženje pravde na ulici’, njegove kolege iz više gradskih i opštinskih odbora ‘SDS-a’, kako saznajemo, traže od njega da podnese ostavku. Za njih je pobeda kandidata koalicije ‘SNSD-DNS-SP’, Milorada Dodika i Željke Cvijnaović nešto što je realno i što su prihvatili. Za loš rezultat isključivo krive Govedaricu.

Iako niko ne želi to zvanično da potvrdi, saznajemo iz odlično obaveštenih izvora, da su na Vukotu najviše ljuti u ‘SDS-u’ Bijeljina, gde su uvereni da bi Mićo Mićić pobedio da je bio u izbornoj trci za predsednika Republike Srpske i da stranka ne bi doživela poraz od ‘SNSD-a’ kao što se to desilo sada. Pored ‘SDS-a’ Bijeljina, za hitnu Vukotinu smenu su gradski, odnosno opštinski odbori iz Doboja, Zvornika, Trebinja, Gradiške, Pala, Sokoca, Istočne Ilidže.

Situaciju u ‘SDS-u’ uzdrmala je dodatno izjava gradonačelnika Doboja i funkcionera ‘SDS-a’ Obrena Petrovića. On je između ostalog, izjavio da je lično u telefonskom razgovoru čestitao Dodiku i Cvijanovićevoj na, kako je istakao, ubedljivoj pobedi. -Njihova pobeda je ubedljiva i ona je realnost. Zato ljudima treba čestitati na uspehu koji su ostvarili i poverenju koje su im birači ukazali, jer je ono rezultat njihovog rada za bolju Srpsku”, – istakao je Petrović. Najavio je i da će budući poslanici iz Doboja i u Narodnoj skupštini Republike Srpske i u parlamentu BiH podržati Dodika i Cvijanovićevu u njihovoj želji za jedninstvom i slogom i u Banjaluci i u Sarajevu, a sve sa ciljem jačanja Republike Srpske i njenih institucija. Na pitanje da prokometariše zahteve opozicije za ručnim brojanjem glasova, Petrović je rekao da je to krajnje nepotrebno, jer je situacija kristalno jasna i samo bespotrebno komplikuju situaciju, a ništa neće promeniti.

Poslednja (nezvanična) informacija koja se pojavila danas je da bijeljinski ‘SDS’ ogorčen porazom, za koji krive Govedaricu, želi upotrebiti svu svoju moć kako bi na njegovo mesto doveli Miću Mićića. Želja bijeljinskog ‘SDS-a’ da Mićić bude prvi čovek te stranke datira još iz vremena Mladena Bosića. Neimenovani izvori iz ‘SDS-a’ u Bijeljini tvrde kako će tokom sledeće nedelje biti održana sednica Predsedništva stranke na kojoj bi njen predsednik Vukota Govedarica trebalo da podnese izveštaj u vezi sa ostvarenim izbornim rezultatima.

Dalje kažu kako je sasvim izvesno da će već na ovoj sednici biti pokrenuto pitanje odgovornosti Govedarice za izborni rezultat, koji je za mnoge u stranci razočaravajući.

U tom kontekstu se Mićić najčešće pominje kao naslednik Vukote Govedarice na čelu ove stranke. Od njega se očekuje da se ‘SDS’ transformiše, ali i približi ‘SNSD-u’ u toj meri da mu omogući i zajednički ulazak u vlast u Banjaluci i Sarajevu. Milorad Dodik je prethodno pozvao ‘na kafu’ Govedaricu i Ivanića kako bi između ostalog razgovarali o stvaranju jedinstvenog ‘srpskog bloka sa istim stavovima u Predsedništvu BiH’, ali su dva opoziciona lidera to odbila. Većini gradskih i opštinskih odbora ‘SDS-a’, privatljiva je Dodikova ideja, a to je još jedan od velikih razloga da ‘sklone’ iz prve ‘SDS-ove’ fotelje Govedaricu.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!