Radio Bambi

Raste napetost, spremne rakete, brodovi, avioni!

Britanska premijerka Tereza Mej hitno je naredila da se britanske ratne podmornice rasporede tako da im Sirija bude u dometu raketa i da budu spremne za napade na sirijsku vojsku, prenose svetkse agencije. Tim za nacionalnu bezbednost predsednika SAD Donalda Trampa razmatra svoje opcije za odgovor na situaciju u Siriji.

Mej još nije donela konačnu odluku o tome da li će se Britanija pridružiti eventualnim udarima SAD i Francuske kao odgovor na ‘navodni hemijski napad sirijskog režima’, ali britanska premijerka želi da britanske snage budu sposobne za brzo delovanje.

Pojedini portali prenose i da Britanija ‘čini sve što je potrebno kako bi mogla da ispali krstareće rakete iz podmornica protiv vojnih ciljeva u Siriji’. Britanski avioni na Kipru nalaze se u punoj borbenoj gotovosti za izvođenje udara po Siriji, piše list “Tajms”, pozivajući se na neimenovani izvor.

Napad Amerike i njenih saveznika očekuje se navodno već večeras.

SAD i njeni saveznici sa sigurnošću krive sirijsku vladu i njene ruske saveznike za pogubni napad izveden u subotu u Dumi gde je, kako navode opozicioni aktivisti i spasioci, ubijeno najmanje 40 ljudi.

U međuvremenu, portparol Kremlja saopštio je da su tvrdnje o napadu hemijskim oružjem izmišljene.

Sudeći po satelitskim snimcima koje je objavila kompanija ‘ISI’, brodovi ruske flote su izašli iz sirijske baze Tartus. Kompanija je objavila fotografije na kojima se na jednom od dokova nalaze brodovi. Na drugom snimku brodova nema. Navedeno je da su ruske snage isplovile u more zbog pretnje od mogućih udara, prenosi Sputnjik.

Ministarstvo odbrane Rusije nije dalo komentar na ove informacije.

Sirijske vladine snage su stavile pod svoju kontrolu grad Dumu – poslednje uporište militanata u Istočnoj Guti, saopštio je načelnik ruskog Centra za pomirenje zaraćenih strana Jurij Jevtušenko. -“Danas se dogodio značajan događaj u istoriji Sirije. Državna zastava se vijori u Dumi, što znači povratak kontrole nad tim mestom, a samim tim i Istočnom Gutom u celini”, – rekao je Jevtušenko.

-“Rusi su garanti poštovanja reda u gradu”, – saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Uz pomoć Centra za pomirenje nastavlja se evakuacija zaostalih članova terorističke grupe ‘Džejš el islam’ iz Dume. Prema rečima prvog zamenika načelnika glavne operativne uprave Generalštaba Vladimira Poznihira, militanti su predali više od 400 jedinica oružja, uključujući teške mitraljeze, snajpere, pištolje. Iz Dume je izašlo više od 165 hiljada ljudi i oslobođeno je 250 talaca.

Neimenovani ruski vojni zvaničnik, prema pisanju pojedinih portala, poručio je da bi ‘eventualni napad SAD-a i njenih saveznika prouzrokovao velike i nesagledive posledice’.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!