Radio Bambi

“Ratni oblaci” nad Sirijom!

Vojna intervencija protiv Sirije je sve bliža i bliža, a američki i britanski zvaničnici koriste sve oštriju retoriku i okrivljuju režim Bašara el Asada za hemijski napad protiv civila. U senci ratnih oblaka inspektori UN istražuju mesto gde se prema tvrdnjama opozicije dogodio napad hemijskim oružjem.

Američki predsednik Barak Obama i britanski premijer Dejvid Kameron nemaju nikakvu sumnju da je režim sirijskog predsednika Bašara el Asada upotrebio hemijsko oružje protiv svog naroda, saopštila je britanska vlada. Kameron je sazvao Savet za nacionalnu bezbednost na kome se očekuje da načelnik Generalštaba britanske vojske predstavi vojne opcije za vazdušne napade u Siriji, dok je za četvrtak zakazana i sednica parlamenta.

Sa druge strane Atlantika, američki ministar odbrane kaže da su Amerikanci spremni za napad na Siriju, dok je potpredsednik Džo Bajden na susretu sa ratnim veteranima rekao da je sirijska vlada očigledno odgovorna za upotrebu hemijskog oružja protiv civila. -“Oni koji koriste hemijsko oružje protiv nedužnih ljudi, žena i dece treba i mora da odgovaraju”, – dodao je Bajden.

Podršku eventualnom napadu na Siriju dala je i Australija, dok se, kako navode neimenovani izvori, za napad spremaju i vojske Saudijske Arabije, Katra, Turske, Francuske, Nemačke, Italije i Kanade, čiji su se komandanti u Jordanu sreli sa američkim načelnikom Generalštaba Martinom Dempsijem.

Sirija je optužila SAD, Britaniju i Francusku da su pomagale “teroristima” u  korišćenju hemijskog oružja u sukobima.

Irak je podigao borbenu gotovost svojih snaga bezbednosti zbog najavljene vojne intervencije u Siriji.

Teritorija Jordana neće biti korišćena za napade na Siriju, jer zvanični Aman daje prednost diplomatskom rešenju krize, kaže ministar informisanja Jordana.

Rusija smatra da je nepotrebna i prerana reakcija Saveta bezbednosti dok inspektori UN ne objave izveštaj o napadu hemijskim oružjem, saopšteno je iz Moskve.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!