Radio Bambi

Rezervoari puni “lože”!

Zbog sve “mršavijih” kućnih budžeta i prilično učestalih poskupljenja dizela, mnogi vozači u RS i FBiH za pogon svojih četvorotočkaša već godinama koriste lož-ulje, ne zazirući ni od kazni koje, ako budu uhvaćeni “na delu”, mogu da iznose i do 3.000 KM! Veliki broj građana, s namerom da bar malo uštede, u drugi plan stavljaju i upozorenja da lož-ulje može da ošteti motore u njihovim vozilima, što će im se, naglašavaju stručnjaci, pre ili kasnije obiti o glavu, po principu “skuplja pita nego tepsija”!

Međutim, da “loža” postaje sve popularnije gorivo za atomobile svedoči činjenica da je potrošnja ovog goriva od 2009. do prošle godine porasla sa 110 miliona na čak 142 miliona KM, ili za skoro 30 odsto?!

Građani više i ne kriju da, umesto dizela, koji trenutno košta oko 2,35 KM, litar “zamenskog” goriva mogu da kupe skoro 40 feninga jeftinije, a protiv sipanja “lože” u automobile već odavno oštro protestuju institucije koje štite interes države. Iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH objašnjavaju da je to kršenje zakona, jer je ovo gorivo oslobođeno putarine i nikako nije predviđeno za korišćenje u vozilima, te da će svi koji budu ignorisali ovu činjenicu biti kažnjeni! Uprkos tome, građani poručuju da im ni na kraj pameti nije da se odreknu “svete lože”!

Sagovornik Pressa RS koji je zamolio da mu ne otkrijemo identitet, kaže da na ovaj način mesečno uštedi najmanje 20 KM.

-“Tim parama platim telefon, i opet dobro! Vozim “golfa 3”, a lož-ulje koristim oko tri i po godine. Znam da ono nije dobro za motor auta, ali besparica ne pita!”

Predsednik Udruženja za unapređenje bezbednosti saobraćaja RS Milenko Jaćimović kaže da, iako je jeftinije i u prvi mah isplativije, lož-ulje dugoročno nanosi veliku štetu automobilima.

-“Naime, vozila do sedam godina starosti imaju izuzetno skupe i osetljive dizne i pumpe, čiji popravak košta i po nekoliko hiljada evra. Zato njihovi vozači u širokom luku izbegavaju lož-ulje, jer neće da rizikuju. Međutim, oni sa starijim automobilima u većoj meri koriste ovo gorivo, koje se mahom sipa i u traktore i druge radne mašine. S obzirom na visoke cene drugih goriva i veliku ekonomsku krizu, ne čudi što građani pribegavaju lož-ulju, ali moraju i da budu svesni kakve posledice njegova upotreba može da izazove”, – smatra Jaćimović.

PRESS RS

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!