Radio Bambi

Sabor Svetog arhangela Mihaila – Aranđelovdan!

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik – Sabor Svetog arhangela Mihaila, u narodu poznat kao Aranđelovdan, što je vrlo česta krsna slava. Prema crkvenom predanju, anđeo Mihailo je prvi stupio u borbu sa zlim duhom i to ime po crkvenom tumačenju označava “onog koji je kao Bog”.

Na grčkom jeziku reč “arhi” znači glavni, prvi, a “angelos” znači vesnik, anđeo. Prema knjizi “O nebeskoj jerarhiji” Svetog Dionisija Areopagita, učenika apostola Pavla, vojvoda anđelske vojske je arhistratig Mihailo, jer je svojim delovanjem spasao mnoge anđele otpale od Boga, koje je Lucifer povukao sa sobom u propast. Verovanje kaže da taj anđeo nije umro i da i dalje po potrebi silazi među ljude, na zemlju – kao putnik ili prosjak.

Arhangel Mihailo je, prema verovanju, “živi svetac”. Crkva procenjuje da je Aranđelovdan kao slava, po broju vernika na drugom mestu, posle Svetog Nikole.

Narodna verovanja i običaji

Mnoga su narodna verovanja ο ovom anđelu. Kažu da on obilazi sve bolesnike i ako stane kod nogu – nije dobro, a ako je kod glave – bolesnik će ozdraviti. Slavi se u jesen, a po narodnom verovanju to je zato što kad su sveci delili uloge, Arhangel Mihailo dobio je jesenje i zimsko vreme – vreme zime i zimskih teškoća. Govori se da u ovo vreme Arhangel luta svetom obučen u prosjaka da izgrdi nevernike i pomogne nevoljnicima, pa zato na njegov dan nikako ne treba siromašne i prosjake oterati s kućnog praga jer možda je baš to Arhangel Mihailo prerušen u jednog od njih.

Jedno narodno verovanje kaže da se prema vremenskim uslovima na ovaj dan može odrediti kakva će biti godina. Kaže se, kakvo je vreme na Aranđelovdan, tako će biti tokom cele zime i proleća.

U nekim krajevima Srbije, ovaj anđeo se slavi i kao zaštitnik stočara jer se veruje da samo on može oterati vukove. Postoji verovanje i običaj kod mnogih hrišćana koji slave Aranđelovdan, da pošto ga smatraju živim svetiteljem, ne spremaju žito, što je neopravdano i netačno. Neophodno je pripremiti žito za slavu, jer svi svetitelji i svi umrli živi su pred Bogom.

Da li će Aranđelovdan biti proslavljen uz posnu ili mrsnu trpezu, zavisi od toga na koji dan pada. Ako pada u sredu ili petak, onda slavska trpeza treba da bude posna, a žito je obavezno.

Aranđelovdan je i krsna slava MUP-a Republike Srpske. U Banjaluci će biti služen parastos i položeni venci na centralno spomen-obeležje stradalim pripadnicima MUP-a, kojem će prisustvovati predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsednik Narodne skupštine Srpske Nedeljko Čubrilović, premijerka Željka Cvijanović i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić. Јutros je služen parastos i položeni venci za poginule pripadnike Policijske uprave Banjaluka. Ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač istakao je da će Ministarstvo ove godine proslaviti krsnu slavu sa boljim rezultatima rada u odnosu na prethodne godine, ali i nizom projekata čijom će ralizacijom biti stvoreni bolji uslovi za rad policije Srpske.

Svima koji danas proslavljaju KRSNU SLAVU – ČESTITAMO!

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!