Radio Bambi

Sahranjen Nebojša Glogovac!

Glumac Nebojša Glogovac sahranjen je danas u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju. Hiljade ljudi okupilo se kako bi ispratili velikana našeg glumišta na večni počinak. Sahrana je počela opelom u 14 časova u crkvi Sv. Nikole uz hor Divne Ljubojević.

Glumac je sahranjen pored Milorada Mandića Mande, u istom redu gde se nalaze i grobovi Dragana Nikolića i Velimira Bate Živojinovića.

Prethodno je održan komemorativni skup. Građani i kolege okupili su se u velikom broju ispred Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP). Među prvima stigli su Dragan Bjelogrlić, Radoš Bajić, Vesna Čipčić, Tanja Bošković sa ćerkom, Srdan Golubović, Vojin Ćetković, Sloboda Mićalović, Nikola Đuričko i mnogi drugi. Sala u ‘JDP-u’ bila je krcata, stigla je i glumčeva porodica, supruga, sinovi i Nebojšin otac, sveštenik Milovan Glogovac. Komemoracija je počela njegovom poslednjom ulugom – Hamletom, a zatim govorom pozorišnog reditelja Dejana Mijača.

-“Na klasi se nije postavljalo pitanje da li si ti taj, najveći, bilo je pitanje dokle ćeš odleteti. Dotakao si nebesa šta god si radio. Očekivali smo to od tebe, ali nismo očekivali da će biti ovako kratko druže naš. Kad pomislimo šta si nam ostavio iza sebe u amanet nemerljivo je. Ali, kad pomislimo na to koliko si nas zagrljaja, osmeha i tvog društva lišio, imamo pravo da kažemo prerano je, nije fer druže moj. Pokazao si nam kako da budemo oštri, svoji, pravedni. Svašta bismo još rekli ali nas upozorava tvoja mera ukusa. Držim se dobro, vidi me. Preko bi me pogledao i rekao, možeš ti to bolje, Nale. Znaš, Glogi, možda je svet lep i šaren, ali naša pesma neće biti ista. Volimo te”, – rekla je vidno potresena Nataša Ninković.

-“Kume moj stari, sve mi nedostaje. Dobri moj u koje nebo da gledam? S kim da delim, kome da kažem. Sam si, sam, sam, kume moj”, – rekao je Vojin Ćetković.

-“Otišao je jedan od najvećih u istoriji srpskog glumišta. Otišao je najveći glumac srednje generacije celog regiona. Bio je bolji i kompletniji od svih nas. Otišao je nepravedno rano i tako munjevito da još ne shvatamo šta nas je snašlo. Otišao je dobar čovek, dobar prijatelj i dobar dasa. Neka mu je večna slava”, – rekao je reditelj i glumac Dragan Bjelogrlić.

Glogovac je prvu i poslednju ulogu imao sa Bjelom. Debitovao je na malim ekranima u popularnoj TV seriji ‘Bolji život’ kao drug iz odeljenja čuvenog Slobodana Bobe Popadića i pre nego što je upisao studije glume, a ponovo je zajedno sa Bjelogrlićem glumio u filmu ‘Južni vetar’.

-“Ne znam šta bih ti rekao, što već ne znaš. Jedino što bih mogao da ti kažem je, da kad dođe moj čas, voleo bih da me ti sačekaš tamo”, – poručio je glumac Sergej Trifunović.

-“Nebojša Glogovac je očaravao silinom svog talenta i nesumnjivo je bio jedan od najboljih glumaca u Evropi. Njegov raskošni talenat nas je grejao”, – rekao je između ostalog glumac Voja Brajović.

Na pozorišnu scenu Glogovac je stupio ulogom u predstavi ‘Velika pljačka’ Džoa Ortona, u režiji Dejana Mijača, a potom zaigrao u predstavama Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP), čiji je član ubrzo postao. Posle Nika Ðurova u ‘Lažnom caru Šćepanu Malom’, po Njegošu i ponovo u Mijačevoj režiji, u ‘JDP-u’ je odmah počeo igrati velike i važne uloge u nekim od najznačajnijih predstava ovog teatra, poput Vladimira u dramatizaciji ‘U potpalublju’, Vladimira Arsenijevića, Dime u Koljadinoj ‘Polonezi Oginjskog’, Troila u Šekspirovom ‘Troilu i Kresidi’, Andreja u ‘Buretu baruta’, Dana u ‘Bliže’ Patrika Marbera, Lagranaža u predstavi ‘Molijer, još jedan život’ po Bulgakovu. Raskoš njegovog ogromnog dara imala je svoje vrhunce u predstavama ‘Šine’ Milene Marković, ‘Hadersfild’ Uglješe Šajtinca, koje su se na repertoaru zadržale više od deset godina, kao i u Nušićevom ‘Sumnjivom licu’ u kojem je igrao ulogu kapetana Jerotija, te u ‘Metamorfozama’ po Ovidiju i Klajstovom ‘Razbijenom krčagu’.

Njegova poslednja uloga i poslednja odigrana predstava u ‘JDP-u’ bio je ‘Hamlet’, 13. decembra 2017. godine.

Radio je sa najznačajnijim rediteljima sa ovih prostora, Dejanom Mijačem, Slobodanom Unkovskim, Egonom Savinom, Dušanom Jovanovićem, Aleksandrom Popovskim.

U filmu Glogovac se pojavio ulogom u ostvarenju ‘Vukovar, jedna priča’ Bore Draškovića, a svoju prvu glavnu ulogu odigrao je u ‘Ubistvu s predumišljajem’ reditelja Gorčina Stojanovića. Sledile su uloge u ‘Do koske’, ‘Munjama’, ‘Nebeskoj udici’, ‘Buretu baruta’, ‘Kad porastem biću Kengur’, ‘Sutra ujutro’, ‘Krugovi’, ‘Kenjac’, ‘Ustav Republike Hrvatske’, ‘Južni vetar’ i desetinama drugih, u kojima je sarađivao sa Goranom Paskaljevićem, Rajkom Grlićem, Ljubišom Samardžićem, Radivojem Andrićem, Olegom Novkovićem, Srdanom Golubovićem i mnogim drugim.

Za svoje uloge dobio je sve važne nagrade poput ‘Sterijine’, ‘Zlatne arene’ u Puli, ‘Cara Konstantina’ i ‘Gran prija’ u Nišu, ‘Nagrade grada Beograda’, kao i desetine drugih.

Odlazak Nebojše Glogovca, kako ističu iz ‘JDP-a’, tragičan je i nenadoknadiv gubitak ne samo za srpsko pozorište, film i televiziju, nego i za kulturni i javni život čitavog našeg podneblja.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!