Radio Bambi

Selimovići zbog ćerke tuže državu Austriju!

Porodica Sabine Selimović, koja je sa samo 15 godina pobegla iz porodičnog doma u Beču i priključila se Islamskoj državi (ISIL), namerava da tuži državu Austriju. Pre četiri godine, Sabina je zajedno sa Samrom Kešinović (16) pobegla od kuće i priključila se u Siriji ‘ISIL-u’.

Njih dve su bile među prvim tinejdžerkama iz Austrije koje su pobegle u Siriju i taj događaj je privukao veliku medijsku pažnju.

Teroristička organizacija zbog toga ih je koristila u svoje propagandne svrhe. Samra Kešinović (16) i Sabina Selimović (15) su 10. aprila 2014. godine pobegle u Siriju. Poslednji put se za njih čulo u septembru i oktobru 2014. godine, kada se pojavila informacija da su se udale za vojnike ‘ISIL-a’ i da su navodno trudne. Neprestano se pisalo o njima, a u međuvremenu su se pojavile informacije da su devojke poginule. To do danas nije zvanično potvrđeno.

Sabinina majka Senada je sada najavila tužbu protiv Republike Austrije. Ona kaže da do danas ne može da shvati kako je njena tek 15-ogodišnja ćerka mogla uopšte da napusti zemlju.

Ističe da je Granična policija morala da zaustavi Sabinu i vrati je kući. Njen advokat je podržava u tome i ističe da su službenici na granici morali da utvrde da li dve devojčice napuštaju zemlju bez pristanka roditelja/staratelja.

U Austriji, međutim, maloletnicima nije, u osnovi, zabranjeno da napuštaju zemlju. O ovom slučaju će morati da odluče najviše sudske instance u Austriji. 

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!