Radio Bambi

Srbija ograničila cene osnovnih životnih namirnica!

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, saopštilo je da je Vlada Srbije usvojila Uredbu o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica. Kako se navodi, ograničenje cena je uvedeno na brašno ‘tip 400’ i ‘tip 500’ u pakovanju do pet kilograma, jestivo suncokretovo ulje u pakovanju od jednog litra i svinjsko meso (but).

Cene su ograničene da ne prelaze nivo cena na dan 15. novembar 2021. godine.

Uredbom se ograničava maksimalna maloprodajna cena UHT mleka sa 2,8 procenta mlečne masti u pakovanju od jednog litra na 113,99 dinara (0,96 evra).

Maksimalna maloprodajna cena belog kristal šećera, po kilogramu, u svim pakovanjima, ne sme prelaziti 96,99 dinara (0,82 evra), dok maksimalna proizvođačka cena belog kristal šećera, u pakovanjima od jednog kilograma, pet kilograma i deset kilograma, ne sme prelaziti 80 dinara (0,68 evra) po kilogramu.

Maksimalna proizvođačka cena belog kristal šećera za sva ostala pakovanja ne sme prelaziti 88,00 dinara (0,75 evra) po kilogramu.

Uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u “Službenom glasniku Republike Srbije” i važi do 31. jula.

-“Ograničenje cena se ne odnosi na snižene cene rasprodaja, sezonskih sniženja ili akcijskih prodaja, ukoliko su bile na snazi 15. novembra 2021. godine, već na redovne cene, odnosno cene pre sniženja”, – navodi se u saopštenju Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Vlada je usvojila i izmene Uredbe o ograničenju visine cena derivata nafte i predviđeno je da ona važi do 31. jula.

Takođe, Vlada Republike Srbije usvojila je Odluku o privremenoj zabrani izvoza “Euro dizela EN 590”.

-“Ova Odluka doneta je u cilju sprečavanja potencijalne nestašice ovog proizvoda, prouzrokovane globalnim poremećajem na tržištu derivata nafte, i u cilju obezbeđenja sigurnog snabdevanja tržišta Republike Srbije derivatima nafte”, – saopštilo je Ministarstvo.

Posle skoka cena nafte na svetskom tržištu, Vlada Srbije je 10. marta uredbom ograničila cene “Eurodizela” i “Euro Premium benzina” do 11. aprila u cilju, kako je navedeno, sprečavanja većih poremećaja i očuvanja životnog standarda stanovništva. Uredba je naknadno dva puta produžavana, a poslednju verziju Vlada Srbije je produžila do 30. juna 2022. godine.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva trgovine, na sednici Vlade donet je i Zaključak o saglasnosti da Republička direkcija za robne rezerve kupi do 131.000 tona merkantilne pšenice rod 2022. godine po ceni od 40 dinara po kilogramu.

PODRŽITE NAŠ RAD DOBROVOLjNIM NOVČANIM DONACIJAMA:

PAY PAL >>> KLIK NA LINK OVDE

SMS DONACIJE >>> KLIK NA LINK OVDE

Pridružite nam se i na Viberu. Pozovite i vaše kontakte sa Vibera da nam se pridruže.
RADIO BAMBI – VIBER GRUPA

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!