Radio Bambi

Stižu ‘presretači’ na puteve Republike Srpske!

Brza policijska vozila bez oznaka (‘presretači’), od oktobra će krstariti i ‘loviti’ nesavesne vozače na putevima Republike Srpske. Iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP RS) potvrdili su da je u toku nabavka uređaja za automatsko merenje brzine kretanja automobila, koji se ugrađuju u neobeležena službena vozila.

-“Namena ove opreme je evidentiranje i sankcionisanje saobraćajnih prekršaja prekoračenja brzine kretanja vozila, kao i preventivno delovanje na svest vozača. Reč je o automatskim uređajima, bez mogućnosti uticaja policijskih službenika na njihov rad”, – kažu u MUP-u.

Tender za nabavku uređaja je otvoren do 9. jula. Vrednost dva presretača bez PDV-a je 160.000 maraka.

-“Novac je obezbeđen iz posebnog fonda u koji se uplaćuje jedan odsto od obaveznog osiguranja vozila u saobraćaju. Uz saglasnost Vlade Republike Srpske raspisan je postupak javne nabavke. Osim što će meriti brzinu kretanja vozila, prepoznavaće registarske tablice vozila i tako utvrditi da li je registrovano, da li je prošlo kroz crveno svetlo na semaforu i da li je bilo preticanja na punoj liniji”, – rekao je Milija Radović, direktor ‘Agencije za bezbednost saobraćaja’.

On smatra da će vozači, znajući da ih na drumovima ‘lovi presretač’, biti mnogo oprezniji.

-“To vozilo neće biti uočljivo za druge učesnike u saobraćaju i vozači neće znati gde se ‘presretači’ nalaze, pa će sigurno više poštovati saobraćajne propise”, – dodao je Radović.

Istakao je da je prema tenderskoj dokumentaciji rok isporuke 90 dana, te da će ako sve prođe kako treba, već u oktobru ‘presretači’ krstariti drumovima Republike Srpske.

Brzim policijskim vozilima bez oznaka, koji nesavesne vozače zaustavljaju svetlećim signalom ‘Pratite nass’, mogu se pohvaliti tri kantona u FBiH, kao i zemlje u regionu.

Hrvatska je pre nekoliko dana nabavila 20 ‘presretača’, a na putevima Srbije osim automobila patroliraju i ‘motociklisti presretači’.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!