Radio Bambi

Švajcarci o zabrani burke naredne godine na Referendumu!

Švajcarska vlada saopštila je danas da će birači (građani sa pravom glasa) odlučiti da li će biti zabranjeno pokrivanje lica burkama, nikabima, ili hidžabima na celoj teritoriji ove zemlje ili samo u određenim Kantonima. Tačan datum Referenduma nije preciziran, ali on će svakako biti održan tokom naredne godine.

Ta odluka vlade usledila je nakon što je prikupljeno više od 100.000 potpisa, a na predlog grupe poslanika, među kojima su bili poslanici desničarske Švajcarske narodne partije, koji su se ranije zalagali i za zabranu izgradnje džamija (minareta) u Švajcarskoj. Ukoliko usvoji zabranu nošenja burki, Švajcarska će se pridružiti Francuskoj, Austriji i drugim evropskim zemljama koje su takve zabrane već uvele.

Inače, u Kantonu Tićino, već je na snazi zabrana nošenja burke i nikaba, ali ne i hidžaba.

Burka je islamska ženska odeća koja pokriva celo telo i lice. Izrađena je od guste tkanine koja u potpunosti pokriva celo telo, uključujući i lice, dok je predeo oko očiju pokriven gustom mrežom kroz koju žena može da gleda.

Hidžab je veo ili marama koju nose neke žene islamske vere, kao simbol skromnosti, privatnosti i morala.

Nikab je tkanina kojom neke žene islamske vere pokrivaju lice. Po pravilu se pravi od crne tkanine, sa malim otvorom u predelu očiju.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!