Radio Bambi

Švajcarska otvara granice 15. juna, ali ne sa svima!

Savezna Vlada Švajcarske je saopštila da je u okviru ublažavanja vanrednih mera usled pandemije korona virusa (COVID-19), donela nove odluke. Što se tiče putovanja iz trećih zemalja (BiH, Srbija…), u Švajcarsku, to neće biti moguće pre 06. jula, ako ne posedujete državljanstvo ili boravišnu dozvolu Švajcarske.

Ova odluka može biti promenjena i pre tog datuma ukoliko se članice EU i Šengena o tome usaglase, ali je gotovo izvesno da neće.

Što se tiče susednih zemalja, sa tri je otvaranje granice po prvi put od strane vlasti Švajcarske zvanično najavljeno za 15. juni. Članica Savezne Vlade i šefica Odeljenja za pravdu i policiju Karin Suter (Karin Maria Keller-Sutter) saopštila je ‘da se konačno može početi sa ukidanjem međugranične blokade’, te ‘da je vreme da malo po malo vratimo slobodu koje smo se morali privremeno odreći’.

-“Ukoliko bude pozitivan razvoj epidemiološke situacije, granice sa Francuskom, Nemačkom i Austrijom, Švajcarska će u potpunosti ponovo otvoriti 15. juna”, – rekla je Karin Suter.

Iako je iz Italije stigla molba da Švajcarska ukine međugraničnu zabranu kretanja 3. juna, za kada je Italija najavila otvaranje svojih granica, Švajcarci su to odbili.

-“Italija želi jednostrano ponovo otvoriti granice 3. juna. Međutim, mi smatramo da je rano za takvu odluku i zvanićno saopštavamo da Švajcarska neće otvoriti granicu sa Italijom 3. juna. Niko od suseda ne može uticati na naše odluke šta, kako i kada ćemo raditi, a posebno ne na odluku o granicama”, – saopštila je Savezna Vlada Švajcarske.

Austrija i Nemačka su predlagale da se granice s njima otvore i ranije, ali Švajcarske vlasti, kao što su istakle i u slučaju Italije, nisu dozvolile da se utiče na njihove odluke.

U drugoj polovini juna očekuju normalizaciju putovanja u oba smera i sa ostalim zemljama EU i Šengena. Uslov je da te zemlje, sa kojima će kasnije uspostavljati normalizaciju putovanja, imaju epidemiološku situaciju sličnu Švajcarskoj.

6. juna ponovo se otvaraju sve turističke atrakcije u Švajcarskoj, muzeji, biblioteke, žičare, kampovi, letnje staze i nacionalni parkovi.

Saloni zabave, kockarnice, zoološki vrtovi i botaničke bašte, bazeni, velnes/spa centri, noćni i striptiz klubovi ponovo mogu da rade od 6. juna.

Od 6. juna ukinuće se i ograničenje dve osobe za stolom u restoranima.

Od 8. juna ponovo će biti dozvoljena organizacija privatnih zabava uz muziku u zatvorenom prostoru, koncerata, biće dozvoljen i rad diskotekama, a na zabavama će moći biti prisutno najviše 300 osoba. Ova ograničenja će biti na snazi najmanje do 24. juna, nakon čega se očekuje normlizacija rada diskoteka/klubova u punom kapacitetu.

Okupljanje do 30 ljudi na javnom prostoru i izletištima biće dozvoljeno od ove subote.

Švajcarske kompanije od 8. juna moći će ponovo nesmetano da zapošljavaju stručne radnike iz EU ukoliko za to imaju potrebu. Od 8. juna u Švajcarskoj će ponovo biti moguće podneti zahtev za spajanje porodice.

Sportska takmičenja koja uključuju bliski i stalni fizički kontakt zabranjena su i dalje i ta mera će biti na snazi do 6. jula.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!