Radio Bambi

Švajcarska otvorila granice prema EU!

Posle tri meseca blokade i ograničenja kretanja zbog pandemije korona virusa (COVID-19), Švajcarska je konačno ponovo otvorila svoje granice za nesmetano putovanje u zemlje EU/Šengena i Velike Britanije. Ponovo je moguće nesmetano putovanje između Švajcarske i Nemačke, pa su već jutros evidentirane kolone i gužve na ovim graničnim prelazima.

Na parkingu tržnih centara blizu granice primećen je veliki broj automobila švajcarskih registarskih oznaka, ali se posebno velike gužve očekuju ovog vikenda.

Švajcarska je otvorila i granice sa Austrijom, Francuskom, ali i sa Italijom koja je jednostrano otvorila svoje granice 3. juna. Švajcarska ostaje još uvek zatvorena za ‘treće zemlje’ (Srbija, BiH…). Ranije je saopšteno da bi se normalizacija dvosmernog putovanja između te zemlje i ‘trećih zemalja’ mogla ponovo uspostaviti 6. ili 8. jula, a ukoliko se proceni da je epidemiološka situacija u tim zemljama zadovoljavajuća, možda i ranije.

Od svih posebnih mera koje su uvedene usled pandmeije korona virusa u Švajcarskoj ostalo je na snazi još nekoliko:

– Zabranjena su sportska takmičenja sa bliskim fizičkim kontaktima;

– Zabranjen je boravak više od 30 ljudi u javnom prostoru;

– U diskotekama, klubovima i drugim sličnim objektima, te na privatnim slavljima i manifestacijama može biti prisutno maksimalno 300 ljudi.

Navedene mere su obavezne, a tu su i mere koje su preporuka švajcarskih vlasti – držanje distance od 1,5 do 2 metra i nošenje zaštitnih maski i rukavica, te često pranje i dezinfekcija ruku.

Savezna Vlada Švajcarske je ostavila mogućnost Kantonima da na svom području po potrebi mogu uvesti određene mere ukoliko dođe do pogoršanja epidemiološke sitiuacije.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!