Radio Bambi

Švajcarska – Označeni visokorizični kantoni!

Broj laboratorijski potvrđenih slučajeva korona virusa i dalje raste u Švajcarskoj. Savezna Vlada i predstavnici kantona sastali su se danas u Bernu. Nije precizirano kada i kakve dodatne restriktivne mere mogu biti donete.

Nakon današnjeg sastanka, upućen je još jedan apel građanima da obavezno nose maske, drže fizičku distancu i redovno peru i dezinfikuju ruke, ta da smanje kontakte sa drugim ljudima uvek kada to mogu, na minimum.

Portal “Blick” prenosi da će se sutra predstavnici kantonalnih vlasti ponovo sastati sa predstavnicima Vlade i zdravstva. Očekivano bi bilo da se uskoro donesu strožija pravila za nošenje maski, javna okupljanja, radno vreme za određene delatnosti i uvođenje zabrane ili ograničenja privatnih okupljanja. Ukoliko do toga ne dođe, onda bi moglo da dođe do velike katastrofe.

Broj novozaraženih je svakodnevno četvorocifren. Savezni zavod za javno zdravlje Švajcarske (BAG) prijavio je 2.613 novih infekcija u poslednja 24 časa.

Objavljena je i mapa Švajcarske na kojoj su označene regije koje spadaju u visokorizične zbog pogoršanja epidemiološke situacije i naglog skoka broja novozaraženih.

Najkritičnija situacija trenutno je u kantonu Ženeva (Genève), gde je najveći broj novih slučajeva infekcije korona virusom. Po broju novih i trenutno aktivnih slučajeva slede kantoni Švic (Schwyz), Jura (Jura), Apencel unutrašnji (Appenzell Innerrhoden), Vale (Valais) i Nušatel (Neuchâtel).

Sva ova područja označena su crvenom bojom, kojom se označavaju najugroženije regije u koje, ukoliko je to moguće, ne treba odlaziti.

Ukoliko živite u ‘crvenim zonama’, sve dok su na listi visokorizičnih, preporuka struke je da ih ne napuštate, odnosno ne putujete van njih, pre nego uradite PCR test. Preporuka je da obavezno uradite test i po povratku ili odete u desetodnevnu izolaciju.

Pridružite nam se i na Viberu. Pozovite i vaše kontakte sa Vibera da nam se pridruže.
RADIO BAMBI – VIBER GRUPA

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!