Radio Bambi

Švajcarska ukida vanrednu situaciju!

Savezna Vlada Švajcarske najavila je danas kraj vanredne situacije uvedene usled pandemije korona virusa (COVID-19), ali odmah su i istakli da to ne znači potpunu normalizaciju stanja. 22. jun je datum kada ova odluka zvanično stupa na snagu.

Kantonima se ponovo vraćaju ovlaštenja za donošenje određenih odluka na kantonalnim nivoima bez konsulatacija sa Saveznom Vladom. Od sada će Kantoni imati prioritet da samostalno donose odluke i deluju i u slučaju eventualnog porasta obolelih od virusa COVID-19. Kantoni koji vide takav porast moraće odmah da uvedu posebne mere koje su se do sada pokazale efikasnim.

Kao primere naveli su obavezno nošenje zaštitnih maski na javnim mestima, ograničenje broja učesnika javnih okupljanja ili zatvaranje određenih objekata, te potpunu zabranu rizičnih skupova i sl.

-“Ukoliko u nekom Kantonu dođe do porasta broja obolelih, menadžmenti kompanija će morati doneti odluku da li će njihovi radnici dolaziti na posao. Ukoliko obustave rad, država će stati u okviru propisanih zakona i iza poslodavaca i iza radnika. Ukoliko ne žele obustaviti rad, tada poslodavci moraju preduzeti sve neophodne mere zaštite zdravlja svojih radnika, u skladu sa važećim Zakonom o radu”, – saopšteno je danas na konferenciji za novinare.

Savezna Vlada je danas saopštila i da će u Švajcarskoj od 22. juna ponovo biti dozvoljeni skupovi do 1.000 ljudi, pod uslovom da je organizator sposoban garantovati fizičku distanu prisutnih, koja se od ponedeljka smanuje sa dosadašnjih obaveznih 2 metra na 1,5 metara.

Ipak, konačnu odluku da li će ovi skupovi biti odobreni, doneće svaki Kanton za sebe.

Od 22. juna ukida se ograničenje radnog vremena restorana, drugih ugostiteljskih objekata, noćnih klubova i salona zabave, te će njihovi menadžmenti u skaldu sa svojim dozvolama za delatnost organizovati trajanje radnog vremena. Nošenje zaštitne maske preporučuje se samo u javnom prevozu, ali i o tome će od 22. juna odlučivati svaki Kanton za sebe.

Zabranjena su i dalje sportska takmičenja sa bliskim fizičkim kontaktima i održavanje velikih festivala.

Od 22. juna počinje potpuna normalizacija međunarodnog avio, železničkog i autobuskog saobraćaja, ali bez turističkih dolazaka građana iz ‘trećih zemalja’.

Za većinu zemalja EU/Šengena Švajcarska je otvorila granice 15. juna. Zvanični Bern je saopštio da će odluku o otvaranju granica za dolazak turista iz trećih zemalja doneti nakon konsultacija koje će biti obavljene do kraja ovog meseca. Pretpostavlja se da će ograničenja za turiste iz ‘trećih zemalja’ biti ukinuta početkom ili u prvoj polovini jula.

U Švajcarskoj je u protekla 24 časa registrovano 17 novih slučajeva zaraze korona virusom, a preminule su 2 osobe. Ukupno 1.956 osoba je preminulo od virusa COVID-19 u Švajcarskoj.

Trenutno je prijavljeno 4.008 hospitalizacija pacijenata sa korona virusom i to u četiri Kantona – Ženeva (Genève), Vo (Vaud), Vale (Valais) i Cirih (Zürich).

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!