Radio Bambi

Svečano otvorena granica Slovenije i Italije!

Stanovnici Nove Gorice u Sloveniji i Gorice (Gorizia) u Italiji nestrpljivo su čekali ovaj dan i konačno su ga dočekali. Posle više meseci blokada i ograničenja danas je otvorena granica između Slovenije i Italije, a posebnu svečanost povoodom toga upriličili su zvaničnici dve Gorice. Koliko je razdvajanje teško palo stanovnicima ovog područja, pokazuju i razni predmeti, te napisane poruke i pisma podrške, koji su bili okačeni na privremeno postavljenoj graničnoj barikadi.

Gradonačelnici Nove Gorice i Gorice Klemen Miklavčič i Rodolfo Ziberna sastali su se na bivšem graničnom prelazu u Erjavčevoj ulici u Novoj Gorici kako bi uspostavili slobodan prelaz slovenačko-italijanske granice.

Manifestaciji su prisustvovali i odbornici iz obe Gorice, gradonačelnici susednih opština, predstavnici preduzetničke inicijative Save Goriška, civilna zaštita i policija.

Gradonačelnici obe Gorice presekli su vrpcu koja je simbolično ‘srušila’ granicu.

-“Blokada nam je svima teško pala, podelila je naša dva grada, narušena je naša lepa svakodnevnica, prekinuta su privremeno prijateljstva, porodične veze i presečen ekonomski život naših mesta. Toga od danas više nema i nadam se da neće nikada više biti. Dakle, blokade na našim granicama više nema”, – rekao je gradonačelnik Nove Gorice Klemen Miklavčič.

Njegov kolega iz Italije istakao je da je posebno srećan zbog podrške i saradnje ova dva grada tokom pandemije.

-“Kada su uveli posebne mere i italijanske vlasti u Rimu, a i slovenačke vlasti u Ljubljani, to nam je veoma teško palo. Sada je konačno sve onako kako treba da bude. Moramo biti i dalje oprezni i čuvati i sebe i jedni druge. Drago mi je što odmah nakon otvaranja granice vidim veliki broj automobila u oba smera i pune parkinge tržnih centara na obe strane. Srećno nam bilo ponovno otvaranje granica”, – rekao je Rodolfo Ziberna.

Slovenija je od danas zvanično ponovo otvorena za nesmetano putovanje u oba smera sa svim svojim susedima.

Na zapadu Slovenija graniči sa Italijom, na severu sa Austrijom, na severoistoku sa Mađarskom, a na istoku i jugu sa Hrvatskom.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!