Radio Bambi

Sveti Ignjatije Bogonosac!

Prema pravoslavnom kalendaru prva slava u Novoj godini je Sveti Ignjatije, poznat kao Bogonosac. Sveti Ignjatije, krsno ime koje se slavi u mnogim krajevima, poznat je u crkvi i narodu pod imenom Ignjatije Bogonosac.

Bogonoscem je nazvan jer ga je, kao maloga, Isus uzeo na ruke i uzdigao, a, sa druge strane, Ignjatije je uvek nosio Boga u srcu i mislima. Po hrišćanskoj legendi, lavovi, među koje je 106. godine živ bačen u rimskom Koloseumu, jedino njegovo srce nisu takli. U narodu za ovaj nadimak postoje dva objašnjenja: pripoveda se da je nadimak dobio otuda što je preneo Boga preko zaleđene reke.

Druga legenda kaže i da je kao grešnik bio osuđen da prenosi ljude na leđima preko reke, pa kad je jednoga, što ga je požurivao, budući da je hitao da pokudi devojku, naljućen – ubio, svi su mu gresi bili oprošteni, jer narod drži da je kuđenje devojke greh nad grehovima.

Ponegde se mesi kolač i deli deci, ali ih prvo povuku za uvo da što više porastu u sledećoj godini. Ne rade se teški poslovi, naročito ženski, kao što je predenje, tkanje, šivenje.

Negde se ovaj dan naziva i Kokošinji dan ili Kokošiji Božić; u narodu se obavlja niz radnji i običaja, radi zaštite kućnog imetka i pernate živine. Domaćice danas na poseban način hrane živinu: u krug, načinjen od položenog konopca, baca se specijalno spremljeno žito.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!