Radio Bambi

‘Swiss Air’: Albanci su dobri, Srbi loši!

Viši sud u Beogradu osudio je švajcarsku avio-kompaniju ‘Svis Air’ zbog diskriminacije i neosnovane zabrane leta držvljaninu Srbije i Italije Bojanu Marku Lensu. Ovaj hirurg specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije podneo je tužbu protiv švajcarske avio kompanije ‘Swiss Air’ još 2015. godine, jer su ga zaposleni u toj kompaniji vređali na nacionalnoj osnovi i po osnovu njegovog seksualnog opredeljenja.

Posebno diskriminatorski prema njemu su se poneli kad su mu u dva navrata zabranili da leti avionima te kompanije bez opravdanog i stvarnog razloga.

Prvo ga je 2011. godine, šefica kabinskog osoblja na letu između Beograda i Ciriha, Mirto Advik, nazvala ‘srpskom svinjom’, nakon što je on izneo primedbe na kvalitet usluge u avionu. Umesto da menadžment kompanije preispita ceo slučaj, Lensu su zabranili da leti avionima pomenute kompanije tvrdeći da ‘predstavlja opasnost po bezbednost leta’.

2012. godine mu je Dorit Rozenberg, tadašnja predstavnica kompanije, na beogradskom aerodromu ‘Nikola Tesla’ doslovno rekla: “Vi ne ličite na svinju, ali ste svakako Srbin”, nakon čega je zabranila osoblju da Lensu pruža uobičajene usluge.

Neprijatne situacije nastavile su da se nižu, te je i tokom 2013. godine, prema tvrdnjama Lensa, Rozenbergova nastavila da ga vređa i pred njim iznosi razne uvredljive i diskriminatorske stavove prema Srbima i Srbiji, poput: “Srbi su glupi”, “Mrzim što sam u Srbiji”, “Ljudi iz Srbije uopšte ne bi trebalo da putuju”, “Albanci su dobri ljudi, Srbi su loši”, “Razumem zašto Albanci mrze Srbe” i slično.

Takođe, u drugoj prilici je Lensa provocirala pitanjem ‘da li se možda sprema na gej paradu u Beogradu’ i kazala da je njen stav da ‘sve pe*ere treba pobiti’, da bi ga sredinom 2014. godine nazvala ‘ružnim pe*erom’.

Sve ove situacije i uvrede Lens je prijavljivao menadžmentu švajcarske kompanije u žalbama, ali se kompanija nije time bavila, da bi u septembru 2014. godine za Lensa usledila nova zabrana letenja avionima te kompanije, bez ikakvog razloga.

Nakon toga je Lens tužio kompaniju.

Presudom je švajcarskoj avio-kompaniji zabranjeno da dalje diskriminiše i sprečava Lensa da putuje njihovim avionima, i naznačeno da će kompanija svaki put ukoliko prekrši presudu Lensu platiti ‘penale’ u iznosu od 100.000 dinara. Na ime naknade nematerijalne štete zbog duševnih bolova, povrede prava ličnosti, časti i ugleda ‘Swiss Air’ tužitelju mora iplatiti novčani iznos od 500.000 dinara.

Takođe, kompanija se presudom obavezuje i da Lensu plati troškove sudskog postupka u visini od 211.800 dinara.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!