Radio Bambi

Teroristički napad u Iranu, ubijeno najmanje 12 osoba!

U dva teroristička napada u Teheranu poginulo je najmanje 12 osoba, a lakše i teže je ranjeno najmanje 42 osobe, potvrdila je iranska novinska agencija ‘IRNA’. Iranska televizija javlja da se u prvom napadu jedan čovek razneo eksplozivom na četvrtom spratu zgrade iranskog parlamenta, dok su se specijalne snage borile sa drugim naoružanim napadačima u zgradi.

Drugi napad se desio u mauzoleju ajatolaha Homeinija. Odgovornost za ove napade preuzela je Islamska država (ISIL).

Kako javljaju iranski mediji, četiri osobe su izvele napad na Parlament, jedna od njih se digla u vazduh.

-“Iranske snage bezbednosti ubrzo su opkolile napadače koji su upali u zgradu parlamenta u Teheranu. Napadači, koji su bili obučeni kao žene, ušli su na glavnu kapiju parlamenta i počeli da pucaju. Došlo je do razmene vatre i tri napadača su neutralisana, dok je četvrti aktivirao eksplozivni pojas”, – rekao je zamenik iranskog ministra unutrašnjih poslova Mohamad Hosein Zolfagari.

Druga grupa, njih četvorica, uključujući i bombaša-samoubicu, u svetilištu pokojnog lidera ajatolaha Homeinija u Teheranu ubili su čuvara i ranili najmanje četiri osobe. Prema poslednjim izveštajima, jedan od napadača iz druge grupe je ubijen tokom sukoba, drugi je izvršio samoubistvo gutanjem kapsule cijanida, treći je žena koja se raznela eksplozivom, a četvrti napadač je uhapšen. Radi se o ženi koja je uhapšena nakon sukoba sa policijom.

Ministar unutrašnjih poslova Irana Abdolreza Rahmani Fazli sazvao je hitan sastanak nacionalnog saveta za bezbednost.

Ovakvi napadi su neuobičajeni za Iran, a poslednji su se dogodili posle ‘Islamske revolucije’ davne 1979. godine, i uglavnom su ih izvodili pripadnici naoružane organizacije ‘Mudžahedini naroda’.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!