Radio Bambi

Tramp preko ‘Google-a’ napada ‘Huawei’!

Američki ‘Gugl’ (Google) suspendovao je licencu kompaniji ‘Huavej’ (Huawei), što znači da će kineski proizvođač, trenutno najpopularnijih i najtraženijih mobilnih telefona, ostati samo na osnovnoj verziji Android operativnog sistema. Prethodno je Trampova Administracija stavila ‘Huavej’ na crnu listu kompanija.

Ovaj potez će drastično otežati poslovanje ‘Huaveja’ na tržištu pametnih telefona van Kine, s obzirom da će ovom odlukom kineski tehnološki gigant izgubiti pristup ažuriranjima ‘Guglovog’ operativnog sistema. Kineska kompanija, jedna od najvećih telekomunikacijskih kompanija na svetu, saopštila je da će nastaviti vršiti ‘update’ svojih uređaja koji rade na sistemu Android.

Naime, sve aplikacije na uređajima kineskog giganta će se moći ažurirati, a jedino Android OS neće moći biti ažuriran iako će i dalje funkcionisati.

Kompanija ‘Google’ je objavila da će trenutni proizvodi kompanije ‘Huawei’ i dalje imati pristup uslugama kao što je ‘Google Play’ te da će moći koristiti usluge kao što je ‘Google Play Protect’.

Pre nekoliko dana, Vašington je stavio kineski ‘Huawei’ i još 70 kompanija s kojima on sarađuje na ‘crnu listu’. Iz ‘Huaveja’ su takav potez nazvali nerazumnim i kršenjem prava.

Odluka je objavljena samo nekoliko minuta nakon što je predsednik SAD Donald Tramp, zabranio američkim kompanijama da koriste opremu koju proizvode oni za koje tvrdi da ugrožavaju nacionalnu sigurnost. Bela kuća je to obrazložila činjenicom da ‘strani protivnici sve više koriste ranjivost u uslugama i tehnološkim infrastrukturama informacija i komunikacija u SAD-u’.

Iako se u uredbi nije pomeneula Kina ili ‘Huawei’, taj kineski telekomunikacijski gigant i glavni igrač u razvoju mobilne mreže nove generacije ‘5G’, upravo je sebe video kao metu Trampove uredbe, što se danas i pokazalo kao tačno. Kina je poručila da će zaštititi svoje kompanije od ‘nepoštenog pristupa SAD-a’, istovremeno šaljući poruku stranim kompanijama u Kini da se ne moraju brinuti sve dok u Kini posluju na zakonit način. -“Od SAD-a je zatraženo da okonča svoj pogrešan pristup”, – rekao je portparol ministarstva vanjskih poslova Kine, Lu Kang.

-“Nemojte brinuti, ‘Huavej’ će naći načina da nastavi pružati usluge ažuriranja na svim postojećim ‘Huavej’ i ‘Honor’ pametnim telefonima i tablet-računarima, pokrivajući one koji su prodati i one koji su na zalihama. Nastavićemo i sa izgradnjom sigurnog i održivog softverskog sistema, kako bismo svim korisnicima širom sveta pružili najbolje iskustvo”, – navodi se u današnjem saopštenju iz ‘Huaveja’.

Svetski mediji prenose informaciju da je kineska kompanija spremna za eventualni gubitak pristupa softveru američkih kompanija kao što su ‘Gugl’ i ‘Majkrosoft’, te da munjevitom brzinom razvija internu alternativu operativnom sistemu za Android.

Već godinu dana, telefoni ‘Huawei’ i ‘Honor’ su među najprodavanijim u celom svetu.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!