Radio Bambi

Turska se neće mešati u unutrašnja pitanja BiH!

-“Trenutna situacija u BiH je uokvirena Dejtonskim sporazumom. Struktura je unutrašnje pitanje BiH”, -istakao je Redžep Tajip Erdogan, nakon sastanka sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović u Ankari. -“Naravno BiH ima trojni mehanizam, naši ministri se sastaju, mi kao lideri se sastajemo. Mi ćemo videti kako možemo doprineti rešavanju situacije. Ja mislim da mi kao lideri ne treba da se izjašnjavamo. Ne trebamo iznositi svoje mišljenje, to je unutrašnje pitanje BiH”, – poručio je predsednik Turske osvrćući se na pitanje promene Ustava BiH i položaja Hrvata.

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, nakon sastanka, izjavila je da se Hrvatska i Turska zalažu za unapređenje društvenih procesa u BiH, te da će u narednom periodu ući u proces koji će biti koristan za dve države, tako i za region.

-“Želimo videti Bosnu i Hercegovinu kako se razvija. Želim da naglasim važnost sva tri konstitutivna naroda u BiH i potrebu da se nastavi s ustavnom reformom, što će osigurati budućnost sva tri naroda i budućnost BiH, koja će biti prosperitetna i koja će imati mogućnost nastavka pregovora s EU što je pre moguće. Mi se veselimo tome što ćemo susedima pružiti svu pomoć na tom putu”, – istakla je Kitarović.

Predsednik Turske je izjavio večeras i da će trilateralni sastanak ministara spoljnih poslova Turske, Hrvatske i Bosne i Hercegovine biti održan tokom februara, a nakon tog sastanka uslediće i samit lidera tri zemlje.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!