Radio Bambi

U Egiptu “marš gneva”!

Hiljade pristalica Muslimanske braće krenulo je u tzv. marš gneva. Sukobi s vojskom i policijom već su počeli širom zemlje, a agencije javljaju da ima više mrtvih. Demonstranti se sukobljavaju sa vojskom i policijom na punktovima širom Kaira, a pristižu i izveštaji o stradalima. Svetski mediji javljaju da demonstranti uzvikuju: “Dole vojni vrh”, kao i da među njima ima liberalno orijentisanog stanovništva, a ne samo islamista. Mnogi od demonstranata ispisuju svoja imena na podlakticama kako bi porodice mogle da ih identifikuju, ukoliko poginu.

Žrtava ima i u drugim gradovima, četiri osobe su ubijene u Ismailiji, a osam u mediteranskom gradu Demijeti. Ulice Kaira su pune naoružane policije, vojske i oklopnih vozila, koji su opkolili glavne trgove. S druge strane, na kontrademonstracije je pozvao i Front nacionalnog spasenja, protivnik Morsija. Na meti islamista mogla bi se naći Koptska crkva, budući da neki smatraju da je imala ulogu u svrgavanju Morsija, ocjenjuje Bi-Bi-Si.

OLAND – MERKEL: HITAN DOGOVOR O EGIPTU

Francuski predsednik Fransoa Oland i nemačka kancelarka Angela Merkel zatražili su da se na evropskom nivou hitno postigne dogovor o situaciji u Egiptu. Oni su razgovarali telefonom o stanju u Egiptu, te apelovali na sukobljene strane da odmah prekinu nasilje. Pozvali su na pokretanje dijaloga i da se život u zemlji što pre vrati na demokratski kurs. Oland i Merkelova su rekli da je potrebno da se sastanu i ministri spoljnih poslova zemalja EU kako bi se dogovorili o saradnji Unije i Egipta i o zajedničkom odgovoru na krizu.

Predstavnici 28 zemalja EU sastaće se u ponedeljak u Briselu povodom ovog pitanja.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!