Radio Bambi

U EU možete uneti samo dve kutije cigareta!

Pri ulasku u EU, ako ne žele platiti dažbine, državljani ‘trećih zemalja’ koji se vraćaju iz otadžbine ka zemljama EU/Šengena, mogu da ponesu samo dve kutije cigareta, umesto deset, kako je to bila praksa do kraja prošle godine. Novo pravilo izazvalo je talas nezadovoljstva među pušačima iz ‘trećih zemalja’ koji rade u zapadnoevropskim zemljama, te su, po navici, nosili šteku cigareta.

Svi oni, kada su dolazili kući, pri povratku u EU nosili su po šteku cigareta. Prosećna cena kutije cigareta u BiH košta oko pet maraka, a u EU od 3,70 evra do 7 evra. Računica je jasna. I te kako se isplatilo pri svakom povratku poneti sa sobom šteku cigareta.

Međutim, s obzirom na novo pravilo, to više neće biti moguće i umesto šteke, u EU možete uneti svega dve kutije cigareta.

Iz Carinske uprave Hrvatske je zvanično potvrđeno da su izmene propisa o unosu akciznih duvanskih proizvoda u ličnom prtljagu putnika stupile na snagu 1. januara 2021. godine, a odnose se na one koji putuju iz trećih zemalja.

-“Od tog datuma pri unosu robe u carinsko područje EU u ličnom prtljagu putnika oslobađanje od uvoznih davanja odnosi se na sledeće količine duvanskih trošarinskih proizvoda: 40 cigareta, 20 cigarilosa (pri čemu se cigarilosom smatraju cigare neto težine do tri grama po komadu), 10 cigara za 50 grama duvana za pušenje, 50 grama grejanog duvanskog proizvoda, 10 mililitara e-tekućine, te 50 grama novih duvanskih proizvoda”, – precizirali su iz Carinske uprave Hrvatske.

Dakle, te količine je moguće uneti bez plaćanja uvoznih dažbina (carina, PDV, akciza).

Do 31. decembra 2020. godine pri ulasku u EU oslobađanje od uvoznih davanja odnosilo se na 200 cigareta (odnosno 10 kutija tj. jednu šteku).

Pridružite nam se i na Viberu. Pozovite i vaše kontakte sa Vibera da nam se pridruže.
RADIO BAMBI – VIBER GRUPA

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!