Radio Bambi

U nedelju prva ‘gej parada’ u Sarajevu!

Prva ‘gej parada’, ‘Parada ponosa’, ili kako je zvanično nazvana ‘Povorka ponosa’, u FBiH će biti održana u nedelju 8. septembra, u Sarajevu. LGBT zajednica BiH ovaj skup organizuje pod sloganom ‘Ima izać’.

-“To je čest izraz koji možemo čuti u javnom prevozu širom BiH. Istovremeno pod ‘izlaskom iz ormara’ (engl. coming out of the closet ili samo coming out) LGBTIQ osobe podrazumevaju izražavanje svog seksualnog opredelenja, rodnog identiteta i/ili polnih karakteristika sebi ili drugima. Relativno mala vidljivost je još uvek jedan od najvećih problema LGBTIQ zajednice u BiH. Izlaskom i učešćem u ‘Povorci ponosa’ osnažujemo sebe, ali i ohrabrujemo druge LGBTIQ osobe koje još uvek nisu skupile dovoljno hrabrosti da naprave taj iskorak. Zato kažemo da ‘ima izać’, jer je u pitanju povorka LGBTIQ osoba, koje zaslužuju priliku da izađu iz ormara i ponosno zatraže svoje mesto pod Suncem”, – poručuju organizatori.

Sigurnosne i druge upute

Povorka će biti održana 8. septembra 2019. godine u Sarajevu, s početkom u 12:00h. U osigurani prostor ‘Povorke’ ćete moći ući samo na jedan ulaz, iz Ulice Kulovića od 11:00 do 12:00h, gde će svi učesnici i učesnice morati proći sigurnosnu kontrolu. Ulaz će biti zatvoren tačno u 12:00h, nakon čega nikome neće biti dozvoljeno da uđe. Neće biti moguće naknadno se uključiti na nekom drugom mestu.

-“Na ulazu će vas dočekati redari i redarke (osobe s narandžastim prslucima). Sve osobe koje budu ulazile u osigurani prostor će biti pregledane od strane službenih lica, kako bi se sprečili eventualni pokušaji unošenja bilo kojeg sredstva ili predmeta koji mogu ugroziti sigurnost učesnika i učesnica. Radi što brže i efikasnije sigurnosne kontrole, molimo vas da dođete što ranije, te da sa sobom nosite što manje ličnih stvari. Molimo vas da ne nosite flaše sa pićem, makaze, pribor za nokte, dezodoranse, biber sprej ili neko drugo sredstvo za samoodbranu, te bilo koje predmete kojima je moguće naneti telesne povrede ili ugroziti sigurnost učesnika i učesnica povorke, jer će isti biti oduzeti od strane redarske službe prilikom pregleda. Flaše s vodom će biti osigurane i moći ćete ih uzeti na početku povorke. Preporučujemo da do ulaska u osiguranu zonu ne nosite nikakva prepoznatljiva LGBTIQ obeležja, da ista eventualno spakujete u ruksak ili neprovidnu kesu do ulaska u povorku. LGBTIQ zastave i ostali materijali će biti dostupni na početku rute. Po završetku službenog programa (šetnje, govora članova i članica Organizacionog odbora) imajte na umu da nije planiran prateći zabavni program. Celokupni program će se završiti do 14:00h. Tokom okupljanja, za vreme same povorke, te prilikom razilaženja, molimo Vas da pažljivo sledite instrukcije policije”, – saopšteno je iz Organizacionog odbora ‘Povorke ponosa’.

U BiH postoji više organizacija koje rade sa pripadnicima LGBT populacije (lezbejkama, homoseksualcima, biseksualcima i transrodnim osobama) i zalažu se za zaštitu njihovih prava.

Prvo je u Republici Srpskoj, a zatim i u FBiH donesen zakon o zabrani bilo kakve diskriminacije na osnovu pola, polnog opredeljenja i izražavanja. Ovi termini u pravnoj praksi tumače se kao ‘seksualna orijentacija’ i ‘rodni identitet’.

Kada se radi o LGBT osobama, prema mnogim istraživanjima, BiH spada u grupu konzervativnih zemalja koje skoro nikako ne podržavaju održavanje ‘Parade ponosa’ i bilo kakvih javnih aktivnosti pripadnika pomenute populacije. Rezultati govore da je u FBiH čak 87% građana protiv istopolnih zajednica, ‘gej parade’ i javnih okupljanja LGBT osoba, dok su građani Republike Srpske nešto tolerantniji prema njima. Naime, u Srpskoj se tome protivi 67% građana.

Ovakve ‘Parade’ se godinama održavaju u Beogradu, Zagrebu, a odnedavno i u Crnoj Gori.

Ono čega se mnogi plaše da se ne dogodi u nedelju je scenario iz Beograda 2001. i 2010. godine. Biće ovo zaista težak zadatak za bezbedbosne službe.

Na ‘gej paradi’ se očekuje više od 500 učesnika, koje će, prema dostupnim informacijama, obezbeđivati 1.100 policajaca, 150 pripadnika obezbeđenja i snajperisti koji će biti raspoređeni na krovovima zgrada pored rute kretanja, kako bi pružili maksimalnu bezbednost učesnicima.

Biće postavljene i betonske prepreke u sporednim ulicama.

Najavljeno je da će u ‘šetnji’ učestvovati veliki broj lica iz političkog i javnog života, a očekuje se da bude prisutan i američki ambasador u BiH, Erik Nelson.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!