Radio Bambi

Uhapšen osnivač “Vikiliksa” Džulijan Asanž! (Video)

Osnivač “Vikiliksa” Džulijan Asanž (Julian Paul Assange) sproveden je u pritvor, nakon što mu je Ekvador ukinuo azil posle sedam godina. Asanž (47) je uhapšen u ambasadi Ekvadora u Londonu, nakon što je odbio da se preda.

Policiju je pozvao ambasador u trenutku kada je Ekvador i zvanično uskratio azil Asanžu. Predsednik Ekvadora Lenin Moreno kaže da je njegova zemlja dobila garancije Ujedinjenog Kraljevstva da Asanž neće biti isporučen zemlji koja bi mogla da ga osudi na smrtnu kaznu.

“Vikiliks” je saopštio da je Ekvador nelegalno ukinuo azil Asanžu i da je prekršio međunarodno pravo. Osnivač “Vikiliksa” sada će se naći pred licem pravde u Londonu, a sud će dalje odlučivati o njegovoj sudbini.

Biografija Džulijana Asanža

Rođen je jula 1971. godine u Taunsvilu, Kvinsland, Australija. Navodno se čak 37 puta selio sa majkom i braćom do 14. godine. I takav način života kao da je postao njegova sudbina. Kao beskućnik proputovao je Aziju, a živeo u Keniji, Tanzaniji, Belgiji, Švajcarskoj i na Islandu. Promenio je niz škola i fakulteta. Studirao fiziku, matematiku, filozofiju, čak i neurologiju. Rano se zainteresovao i za računarstvo. Već u šesnaestoj godini bio je osnivač hakerske grupe “Međunarodni podrivači”. Kako je insistirao u potonjim objašnjenjima, imali su strog kodeks, koji je podrazumevao da je nedopustivo razaranje sistema u koji su uspeli da provale, kao i ma kakva promena nađenih podataka. Hapšen je još kao tinejdžer zbog upada u sisteme univerziteta, telekomunikacione kompanije “Nortel”, čak i “Pentagona” i “NASA-e”. Tek kada se pojavila njegova biografija, negde na samom kraju 2010. godine, na šta je Asanž bio primoran kako bi olakšao finansijske prilike, postalo je jasno da je on čuveni haker Mendaks, čiji je životni put opisan u knjizi Sjulet Drajfus “Andergraund”. Interpolova poternica za Asanžom raspisana je 30. novembra 2010. godine, a 7. decembra Britanci su ga uhapsili, na osnovu zahteva Švedske. U toj zemlji on je optužen zbog navodnih prestupa seksualne prirode. Od 2012. godine nalazio se u ambasadi Ekvadora u Londonu.

O “Vikiliksu”

Asanž je “Vikiliks” osnovao 2006. godine, a sa radom je počeo januara 2007. godine. Osnivač je opisuje kao “Vikipediju bez cenzure”. Za sajt se globalno saznalo 28. novembra, kada je “Vikiliks” obelodanio više od 251.000 diplomatskih depeša, odnosno prepiske između Stejt departmenta i diplomatskih predstavništava SAD širom sveta. Taj materijal sadržao je čak 40 odsto poverljive građe, a više od šest odsto tajnih dokumanata. Sajt “Vikiliks” dnevno je obelodanjivao 10.000 stranica dokumanata, diplomatskih depeša koje se od tada nisu skidale sa naslovnih strana novina širom sveta, od “prljavih poslova” u svetskoj diplomatiji, pa do zločina, ili tračeva. Tako je obelodanjena građa o ubistvima u Keniji, potom odlaganju otrovnih materija na tlu Afrike, kompromitujuća prepiska banaka, materijali o dejstvima SAD u Iraku, Avganistanu, ili o prilikama u Gvanatanamu. Za svoj rad Asanž je primio mnoge nagrade i priznanja.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!