Radio Bambi

Uskoro u funkciji zatvor za najopasnije osuđenike!

Na teritoriji Republike Srpske, u Vojkovićima (opština Istočna Ilidža), izgrađen je savremen zatvor u koji će biti smešteni najopasniji osuđenici iz Srpske i FBiH. Zvaničan početak rada planiran je za januar 2019. godine.

Zatvorski kompleks se prostire na 180.000 kvadrata, građevinske površine 24.000 kvadrata, a izgradnja je koštala 40 miliona evra. Primaće maksimalno 600 zatvorenika i u njemu će biti zaposleno više od 300 ljudi.

Trenutno se vrše provere bezbednosti kompleksa i pripreme za izbor radnog osoblja.

-“S obzirom na to da se radi o građevini zaštićenog tipa, moramo voditi računa da osoblje bude to koje će bolje upoznati zatvor od osuđenika, tako da aktivnosti koje je napravilo Ministarstvo pravde, u vezi sa stavljanjem zatvora u funkciju, jesu da se ide s otvaranjem bloka po bloka i da to bude postepeno. Moramo videti da li svi propratni elementi koji se nalaze u zatvoru funkcionišu pre nego što se zatvor napuni. Moramo posebno voditi računa jer se radi o najtežim kaznama, dugotrajnim kaznama i o najtežim prekršiocima zakona, tako da se mora voditi posebna sigurnosna politika”, – rekao je Josip Grubeša, ministar pravde BiH i dodao da će osoblje morati proći posebnu proveru i edukaciju.

Kompleks zatvora čini deset objekata, u tri će biti smešteni zatvorenici, dok su ostali objekti pomoćni i u njima će biti bolnica, kuhinja, sportska sala, radionica, mrtvačnica, kantina, prostor za verske potrebe i druge sadržaje.

Svaka ćelija površine je 12 kvadratnih metara i ima svoje kupatilo.

Novac za gradnju ove visokosigurnosne ustanove obezbedili su BiH i donatori. Najveći donator je Evropska unija, koja je učestvovala sa 10,8 miliona evra. Ostatak sredstava za izgradnju objekta maksimalne sigurnosti i kapaciteta osigurali su Ministarstvo pravde BiH, Kraljevina Švedska, Sjedinjene Američke Države, kao i Razvojna banka Veća Evrope putem kredita.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!