Radio Bambi

Uspenje Presvete Bogorodice (Video)

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i vernici danas obeležavaju praznik Uspenja Presvete Bogorodice, u narodu poznat kao Velika Gospojina, jedan od najvećih hrišćanskih praznika posvećen Bogorodici. Praznik je uspomena na ovozemaljsku smrt Bogorodice i, prema jevanđelskom predanju, dan kada se ona vaznela na Nebo i predala svoj duh u ruke Spasitelja.

Prema kanonu SPC, Uspenje Presvete Bogorodice spada u red Bogorodičnih praznika i proslavlja se svake godine 28. avgusta, odnosno 15. avgusta po julijanskom kalendaru.

Prema pravoslavnom kanonu, Uspenje Bogorodice slika se na zapadnim zidovima pravoslavnih manastira.

U srpskom manastiru Žiča, zadužbini Nemanjića sa početka 13. veka, oslikana je jedna od najlepših predstava Uspenja, sa Hristom koji u naručju drži novorođenu dušu Bogomajke, zagledan u njeno telo na odru.

U trenutku smrti Bogorodice, kako je zapisano, apostoli počeše pevati u slavu Božiju, a sva se soba zasja od čudne svetlosti i presveta Deva predade duh svoj u ruke Spasiteljeve, ne osetivši smrtnoga bola. -“Mrtvo telo njeno preneše apostoli na rukama u Јerusalim u Getsimaniju…, apostol Јovan nosio je maslinovu granu, a svetli oblak okruživaše njen odar i povorku”.

Praznovanje Uspenja Bogorodice ustanovljeno je 528. godine po želji cara Mavrikija koji je 15. avgusta, prema julijanskom kalendaru, pobedio Persijance. Od tog datuma svi hrišćani slave taj praznik. Scena Uspenja Bogorodice obavezan je motiv u pravoslavnom freskoslikarstvu, jer je za život i smrt Bogomajke vezan smisao hrišćanske vere i molitve.

Predanje kaže da je Bogorodica živela 60 godina, prema nekim izvorima 72, da je, nadživevši svoga sina, kao svedok mnogih slavnih događanja, nastavila njegovu misiju. Po raspeću Gospoda, Bogorodica je nastavila da živi kod Svetog Јovana Bogoslova i uglavnom je sve vreme do smrti provela u Јerusalimu. U starosti, često se na mestu Vaznesenja molila Gospodu da je što pre uzme sebi.

Kako prazniku prethodi dvonedeljni post, 28. avgusta posebno žene idu na pričest jer se ovaj dan smatra praznikom žena i majki.

Veliki broj crkava i manastira SPC slavi ovaj praznik kao svoju slavu, između ostalih i manastir u Dobrunu kod Višegrada.

U mnogim krajevima Srpske i Srbije održavaju se vašari i narodni sabori.

U nekim krajevima smatraju da je u periodu između dve Gospojine, današnje i Male Gospojine, koja je 21. septembra, najbolje brati lekovito bilje.

Velika Gospojina je i krsna slava ovih gradova Srpske: Derventa, Šekovići, Pale i Čajniče.

Svima koji danas proslavljaju KRSNU SLAVU – Čestitamo!

PODRŽITE NAŠ RAD DOBROVOLjNIM NOVČANIM DONACIJAMA:

PAY PAL >>> KLIK NA LINK OVDE

SMS DONACIJE >>> KLIK NA LINK OVDE

Pridružite nam se i na Viberu. Pozovite i vaše kontakte sa Vibera da nam se pridruže.
RADIO BAMBI – VIBER GRUPA

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!