Radio Bambi

Vanredne mere zaštite od poplava!

Zbog porasta vodotoka reka i rečica u Kozarskoj Dubici noćas su proglašene vanredne mere zaštite od poplava, potvrdio je Đuro Trubarac, šef Odseka Civilne zaštite. Trubarac je naglasio da Štab za vanredne situacije zaseda svakih sat vremena, a nadležne dežurne ekipe su u pripravnosti, te da nema mesta panici.

-“Situacija, što se tiče grada, je pod kontrolom, pripremne mere su izvršene još u ranijim satima u slučaju nadolaska veće količine vode. Za sada imamo ugroženu putnu komunikaciju prema Kostajnici u mestu Špilja, tu trenutno pripadnici Policijske stanice regulišu saobraćaj, takođe u delu Babinca i najverovatnije ta komunikacija će biti zatvorena. Osim toga, u mestu Božići na regionalnom putu prema Moštanici prekinuta je saobraćajna komunikacija zbog mosta koji je delom urušen, te smo u saglasnosti sa Policijom i ‘Putevima Republike Srpske’ tu putnu komunikaciju zatvorili, ali ne zbog poplava već zbog oštećenja mosta”, – rekao je Trubarac.

On je naglasio da su celovečernja dežurstva nadležnih službi uspostavljena.

-“Objektivno što se tiče grada nema mesta panici, sve preventivne mere su preduzete. Što se tiče ostalog područja, nebranjenog dela koji je ugrožen od voda, tu se sprovode pojačane mere, prvenstveno s ciljem da se stanovništvo na vreme upozori na eventualnu evakuaciju”, – rekao je Trubarac i naglasio da nema mesta panici i da je situacija pod kontrolom.

U Kostajnici je noćas proglašeno vanredno stanje, jer je vodostaj reke Une prešao kritičnu granicu od 450 centimetara, a građani su upozoreni da materijalna dobra i stoku sklone na sigurno, rekao je ‘Srni’ portparol opštine Aleksandar Pašić.

Prema njegovim rečima, vodostaj reke Une u Kostajnici i dalje raste i prema merenjima u 8.00 časova iznosi 455 centimetara, što je za jedan centimetar više u odnosu na vodostaj u 7.00 časova.

-“U Ulici Ranka Šipke ugroženo je 11 stambenih objekata, svi su odbranjeni u toku noći, ali su pomoćni objekti poplavljeni. Angažovali smo ljudstvo, mehanizaciju i pumpe za ispumpavanje vode, a u punjenju vreća pomagali su i volonteri”, – naveo je Pašić.  Zbog izlivanja Une u prekidu je i saobraćaj na magistralnom putu Kozarska Dubica – Kostajnica.

Vodostaj reke Sane u Prijedoru, u poslednja četiri časa stagnira i trenutno iznosi 454 centimetra, što je za 34 centimetra iznad kritične tačke. Zaplavljeno je oko stotinu kuća u naseljima Tukovi, Raškovac, Brezičani i Gomjenica.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!