Radio Bambi

Veća korupcija u FBiH, nego u RS!

Građani Republike Srpske i Federacije BiH smatraju da je korupcija četvrti najveći problem države iza nezaposlenosti, rada vlade i siromaštva, a čak 20 posto stanovništva dalo je mito, navedeno je u izveštaju “Biznis, korupcija i kriminal u Bosni i Hercegovini: Uticaj mita i drugih kriminalnih aktivnosti na privatno poduzetništvo”, koji je danas prezentovan u Sarajevu.  Na temelju intervjua koji su obavljeni s predstavnicima 2.000 preduzeća, izveštaj otkriva da su korupcija i druge vrste kriminala velike prepreke za privatno preduzetništvo i da imaju negativne efekte na privatne investicije u BiH, kazao je danas istraživač Odeljenja za statistiku i istraživanje Mihael Jandl.

Dodao je da rezultati pokazuju da značajan procenat poslovnih subjekata plaća mito javnim službenicima tokom cele godine, a posebno je naglasio podatak da se čak jedna trećina mita daje za ubrzanje administrativnih procedura, a jedan od rezultata ovog istraživanja pokazuje da je prosečan iznos mita 220 KM.

Pola slučajeva davanja mita su odgovor na direktan ili indirektan zahtev javnog zvaničnika, ali gotovo 40 posto mita koje se daje je mito koje nude građani što pokazuje nedostatak poverenja građana BiH prema javnoj administraciji, njenoj sposobnosti da funkcioniše bez davanja neke vrste mita da bi se olakšale birokratske procedure.

Rasprostranjenost podmićivanja je veća u Federaciji Bosne i Hercegovine (25,3 posto) nego u Republici Srpskoj (10,5 posto). Stopa rasprostranjenosti podmićivanja je 18,2 posto za žene u Bosni i Hercegovini te 23,2 posto za muškarce.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!