Radio Bambi

Vehabije, opasnost i u CG!

Vehabije u Crnoj Gori potencijalna su opasnost po nacionalnu bezbednost, pa su zbog toga pod nadzorom službi bezbednosti, saopšteno je iz crnogorske Agencije za nacionalnu bezbednost. Prema procenama Agencije, u Crnoj Gori ima nekoliko stotina pripadnika ovog radikalnog islamskog pokreta, sa centrom u Plavu i sledbenicima u Rožajama i Bijelom Polju.

Oni su podeljeni u nekoliko grupacija, kao što su “Tekfir grupa” i “Nusretovci”  – sledbenici Nusreta Imamovića, vođe jednog broja  vehabija u FBiH.

Njihove aktivnosti do sada su, uglavnom, bile usmerene na intenzivno versko-propagandno delovanje, regrutovanje novih pristalica, te  učvršćivanje postojećih i izgradnju novih veza sa istomišljenicima u zemlji i inostranstvu, posebno putem savremenih sredstava komunikacije, navodi se u saopštenju.

Vehabijski pokret u Crnoj Gori se, zahvaljujući kontaktu sa istomišljenicima van zemlje, zainteresovao za dešavanja u Siriji gde  se, prema nezvaničnim saznanjima, jedan Rožajac i bori na strani pobunjenika. Sledbenici vehabizma okupljaju se na “Akikama” – Islamskim susretima, gde razmenjuju propagandni materijal.

Agencija za nacionalnu bezbednost, u skladu sa zakonskim nadležnostima, prikuplja podatke o delovanju islamističkih struktura takozvane vehabijske ideloške orentacije koje su potencijalna opasnost po nacionalnu bezbednost, navodi se u saopštenju.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!