Radio Bambi

Visina snega u RS od 55-80 cm!

Sneg je zavejao celu Republiku Srpsku, zadao je najviše muke putarima, ali je konačno, prema mišljenju meteorologa, opravdao epitet prave “zdrave” zime, pogodne za agrar i zimski turizam, a nepogodne za virusne infekcije. Visina snega u pojedinim delovima Srpske je i do 80 centimetara, koliko je izmereno na Jahorini, a u nižim predelima njegova visina kreće se do 55-65 centimetra.

-“Ovo je najhladnija zima u poslednjih deset godina, ali temperatura nije ispod proseka. Naime, ovo je idealna zima, sa idealnim temperaturama i visinom snežnog prekrivača za ovo podneblje. Stanovnici Srpske su ostali zatečeni jer su se odvikli od prave zime, pogotovo u odnosu na prošlu godinu, koja je bila najtoplija u poslednjih 120 godina”, – kaže meteorolog Nebojša Kuštrinović.

-“Sneg će za vikend prestati da pada. Potom nam sledi još jedan hladni talas, ali ne hladniji od prethodnog. Najniža temperatura će ići do minus 15. Važno je napomenuti i da su trenutne vremenske prilike idealne za agrar i rano voće, jer ih štite od ekstremne hladnoće i prirodni su akumulator vlage”, – dodao je Kuštrinović.

-“Na svim putnim pravcima neophodna je oprezna i sporija vožnja, prilagođena stanju i uslovima na putu. Posebno je neophodno držanje odgovarajućeg rastojanja između vozila i posedovanje, odnosno korišćenje zimske opreme”, – poručio je Perica Pećanac, portparol Auto-moto saveza Republike Srpske.

Sneg koji još uvek pada, uslovio je da su pravi zimski uslovi za vožnju na gotovo celom području Srpske. U nižim predelima, kolovozi su zasneženi, dok na deonicama koje vode preko planinskih prevoja i u višim, planinskim predelima, pored ugaženog snega, vozačima skrećemo pažnju i na poledicu. Za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na svim ovim deonicama obavezna je upotreba lanaca.

Preko Romanije policija propušta šlepere i teretna vozila sa prikolicom u određenim vremenskim intervalima, naizmenično i uz obaveznu upotrebu lanaca.

Na deonicama u usecima i pored kosina česti su odroni zemlje i kamenja na kolovoz. Dežurne ekipe zimskih službi su na terenu, vrše čišćenje i posipanje svih deonica po prioritetima.

Na autoputevima E-661 Banja Luka-Gradiška i Prnjavor-Doboj, saobraćaj se odvija bez zastoja, po mokrim kolovozima na kojima ima i snežne bljuzgavice.

Auto-moto savez Republike Srpske savetuje sve vozače da se pre polaska na put informišu o stanju i prohodnosti puteva putem broja telefona AMS RS – 1285, kao i da na put ne kreću bez obavezne zimske opreme.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!