Radio Bambi

Za izbegavanje karantina kazna 10.000 franaka!

Švajcarske vlasti su proširile spisak zemalja za koje će ponovo otvoriti svoje granice 20 jula. Doneta je odluka o novom ublažavanju mera i ograničenja koja su bila na snazi usled pandemije korona virusa (COVID-19), a koje se tiču nesmetanog (dvosmernog) putovanja.

Od ponedeljka, 20. jula, Švajcarska ukida ograničenja za putovanja u 21 zemlju i dolazak u Švajcarsku iz tih zemalja, pod uslovima koji su važili pre pandemije.

Na spisku ‘bezbednih’ je 21 zemlja: Alžir, Australija Kanada, Gruzija, Japan, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Južna Koreja, Tajland, Tunis, Urugvaj, Hrvatska, Bugarska, Irska, Rumunija, Kipar, Andora, Monako, San Marino i Vatikan.

Za državljane Švajcarske je dozvoljen ulazak (povratak) u Švajcarsku iz svih zemalja, bez obzira da li su one na listi ‘bezbednih’.

Saopšteno je i da je na snazi mera obaveznog 10-odnevnog karantina po povratku u Švajcarsku iz područja ili zemalja sa visokim rizikom od zaraze korona virusom. Ova lista se redovno ažurira, a od zemalja naše regije na ovoj listi su trenutno Srbija, Severna Makedonija i samoproglašeno Kosovo.

BiH trenutno nije na listi zemalja iz kojih po povratku u Švajcarsku morate u karantin, ali vrlo je moguće da bude uvrštena sledeće nedelje na ‘crnu listu’ zajedno sa Luksemburgom, Maldivima i Meksikom.

Za Crnu Goru granice Švajcarske i dalje su zatvorene.

Ovo je kompletna lista zemalja iz kojih po povratku u Švajcarsku morate u karantin: Argentina, Azerbejdžan, Bahrein, Belorusija, Bolivija, Brazil, Čile, Dominikanska Republika, Honduras, Irak, Izrael, Jermenija, Južna Afrika, Katar, Kolumbija, samoproglašeno Kosovo, Kuvajt, Moldavija, Oman, Ostrva Turks i Kaikos, Panama, Peru, Rusija, Severna Makedonija, Srbija, Saudijska Arabija, SAD, Švedska i Zelenortska Ostrva (Cape Verde).

Uputstvo za karantin u Švajacarskoj

Za lica koja ne budu poštovala meru karantina predviđena je visoka novčana kazna u iznosu od od 10.000 franaka. Dolazite u Švajcarsku, a tokom proteklih 14 dana ste boravili u zemlji ili regionu sa povećanim rizikom od širenja zaraze korona virusom. U obavezi ste da se odmah nakon ulaska u zemlju uputite u svoj stan ili drugi adekvatan vid smeštaja. Ne smete da napuštate stan nakon ulaska u zemlju u periodu od 10 dana (tj. treba da budete u karantinu) i morate da se javite nadležnom kantonalnom telu u roku od dva dana (pogledajte spisak kontakata nadležnih kantonalnih tela na linku >>> OVDE). Pridržavajte se uputstava nadležnog tela.

Pridružite nam se i na Viberu. Pozovite i vaše kontakte sa Vibera da nam se pridruže.
RADIO BAMBI – VIBER GRUPA

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!