Radio Bambi

Za ratovanje u Siriji 4 godine zatvora!

Sud BiH izrekao je danas presudu na četiri godine zatvora Mehmedu Tutmiću iz Nemile kod Zenice (FBiH), zbog ratovanja u Siriji, gde se borio u jedinicama takozvane Islamske države (ISIL). Tutmić je proglašen krivim da je prikupio sredstva i 17. jula 2013. godine došao u Tursku, odakle je ilegalno prešao granicu sa Sirijom, u nameri da se bori na strani ISIL-a.

On se sa stranog ratišta u BiH vratio 11. avgusta 2014. godine, a optužnica ga tereti da je postao pripadnik i pružao pomoć terorističkoj grupi.

Tužilac Dubravko Čampara je naveo kako je optužba van razumne sumnje dokazala dela koja su optuženom stavljena na teret.

Podsetio je kako se Tutmić nakon potvrđivanja optužnice u junu 2015. nije odazivao pozivima Suda, zbog čega je za njim raspisana poternica.

Čampara je naveo da se optuženi krio u planinskim prevojima u okolini Zenice i da je lišen slobode nakon 14 meseci bekstva.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!