Radio Bambi

Najbolji recepti za kiseljenje kupusa!

Kiseli kupus je tradicionalna zimska salata na srpskoj trpezi i namirnica od koje se spremaju nadaleko čuvena zimska srpska jela, kao što su podvarak (bez mesa i sa mesom) i neizostavna sarma. Upravo zbog tih delikatesa u svakom domaćinstvu koje drži do sebe veoma je važno imati kupus tokom čitave zimske sezone.

A mnogi ga na kraju sezone stavljaju u zamrzivače, ne toliko iz razloga ‘da se ne baci’, koliko zbog toga što je sarma od kiselog kupusa mnogima omiljenija od bilo koje druge sarme.

Postoji nebrojeno mnogo recepata i načina stavljanja kupusa u buriće i kace, ali ova dva koja vam prenosimo su ubedljivo najbolja.

1. Kiseli kupus – kilogram soli na 30 kg kupusa

Prema tom receptu kupus se tradicionalno kiseli u mnogim domaćinstvima. Osim kupusa potrebno je:

* Kilogram soli na 30 kg kupusa

* Gušća pamučna krpa

* Kamen ili tegla zapremine 1,5l

Priprema – Glavice kupusa očišćene od površinskog sloja listova oprati, zarezati krstić na korenu i redati ih u bure. Nekoliko glavica kupusa preseći na četvrtine i polovine i njih ugurati između celih glavica kako bi se zaglavile, odnosno čvrsto stajale. Naliti vodu dva prsta iznad kupusa. Staviti preko kupusa drveni ili plastični pritiskač. Preko pritiskača staviti kamen ili teglu punu vode. Raširiti krpu i na nju staviti potrebnu količinu soli, uviti je i staviti pored kamena. So će se polako otapati i padati do dna, tako da nije potrebno pretakanje rasola. Zatvoriti bure i povremeno kontrolisati količinu vode nekoliko dana. Dolivati vodu po potrebi, da glavice kupusa ne budu van vode. Pritom ispirati kamen, a ukoliko se koristi tegla, obavezno je oprati spolja.

2. Kiseli kupus – na 40 litara vode 1,6 kg soli

I ovo je jedan od onih recepata koji garantuju da kupus ostaje čvrst do narednog leta. Pored kupusa, neophodno je:

* 1,6 kg soli na 40l vode

* Tanka pamučna krpa

* Kamen ili tegla zapremine 1,5l

Priprema – Oprane i očišćene glavice kupusa, na čijem je korenu zasečen krst ili je nožem napravljeno udubljenje, slagati u buriće. U veću posudu sipati so, preliti vrućom vodom i sačekati da se otopi. Sipati vodu sa solju preko kupusa i dodati sveže vode po potrebi. Pokriti tankom pamučnom krpom. Preko kupusa staviti pritiskač i kamen ili teglu i zatvoriti bure. Na početku povremeno dolivati vodu, po potrebi. Ukoliko je potrebno – dolivati vodu. Pritiskati s vremena na vreme (na dva do tri dana) i tada ispirati kamen i krpu, a ako koristite teglu, potrebno ju je isprati spolja.

Sada imate dva odlična recepta za kiseljenje kupusa! Ostaje još samo da ih probate, vidite koji vam više leži i da nam javite kojom je brzinom nestao iz kace ili bureta.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!