Radio Bambi

Bečki balovi obaraju rekorde!

Balska sezona u Beču, kako se očekuje, premašiće sve dosadašnje po broju posetilaca i prihodu koji će, prema procenama ‘Privredne komore’ austrijske prestonice, iznositi više od 139 miliona evra. Prognozira se da će svaki gost po balu potrošiti 275 evra, za pet evra više od prošle sezone, što će biti za osam miliona više od prošlogodišnje potrošnje.

Prognoza je i da će bečke balove, među kojima je i tradicionalni Svetosavski bal, koji će se ove godine održati 21. put, posetiti nešto više od pola miliona ljudi. Inače, Svetosavski bal u Beču je jedan od najznačajnijih kulturnih događaja Srba u tom gradu. Srpski centar iz Beča je, pre 21 godinu, ponovo oživeo tradiciju srpskog bala u Beču, koja datira još od davne 1846. godine, kada je knez Miloš Obrenović došao na ideju da organizuje manifestaciju na kojoj bi jednom godišnje okupljao sve Srbe koji žive u Beču.

Vispreni srpski državnik je tim povodom takođe dao nalog Јohanu Štrausu Mlađem da napiše odgovarajuću prateću kompoziciju za ovaj bal, pa je tako nastao Srpski kvadril, koji je prvi put i izveden tim povodom na prvom balu.

Bilo je to 28. januara 1846. godine na srpskom balu u glavnom gradu Austrije i nakon toga, do 1998. godine, kada je Srpski centar “oživeo” srpski bal, više nije javno izvođen.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!