Radio Bambi

Devojčici (4) ugrađeno mehaničko srce!

U Hrvatskoj je četvorogodišnjoj devojčici ugrađeno mehaničko srce dok čeka donora za presađivanje i ona se dobro oseća. Direktor kliničko-bolničkog Centra Zagreb Ante Ćorušić, govoreći o operaciji srca koja je uspešno izvedena u subotu kod devojčice Rite, rekao je da je u Hrvatskoj prvi put tako malom detetu, od četiri godine, ugrađena mehanička pumpa kako bi ono moglo izdržati čekanje donora.

-“Na sreću se dogodilo čudo – istog dana kada je obavljena operacija, iz Beča je stigla dojava da imaju kompatibilno donorsko srce, jednoga dečaka od osam godina iz Austrije”, – rekao je on za hrvatske medije.

Prema njegovim rečima, danas je situacija stabilnija nego juče.

-“Devojčica je skinuta s respiratora, oseća se dobro i verujemo da će biti dobro”, – rekao je Ćorušić navodeći da je to bio kompleksan zahvat te se komplikacije mogu dogoditi. On je naveo i da se devojčica dobro oporavlja, a da se radilo o vrlo ekstenzivnom zahvatu.

-“Operacija je trajala 4-5 sati, ali cela akcija u koju je uključena i dojava i transport, trajala je oko 12-13 sati”, – izjavio je direktor i potvrdio da je devojčica šest meseci bila na listi za presađivanje srca, a ukupno 11 meseci je njihov pacijent.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!