Radio Bambi

Black Friday uglavnom onlajn!

Danas je tzv. ‘Crni petak’ (Black Friday), dan kada širom sveta, a posebno u Americi, svi najveći trgovački centri nude ogromne popuste, a masovnu histeriju i šoping groznicu uvek su pratile i masovne tuče. U zemljama u kojima nije na snazi ‘lockdown’ biće veoma teško danas i večeras održati red i disciplinu, kao i provesti epidemiološke mere i poštovati distancu.

Na stotine hiljada šopingholičara u zemljama koje zbog pandemije korona virusa ipak nisu zatvorile šoping centre, cele noći je stajalo u redovima ispred butika i prodavnica.

Tamo gde je na snazi ‘lockdown’ današnja ‘luda kupovina’ obavlja se onlajn.

Crni petak se održavao nekada samo jednom godišnje, poslednjeg vikenda novembra ili decembra, a u zadnjih nekoliko godina pojedini trgovački lanci to praktikuju svakog vikenda od kraja novembra pa do kraja godine.

U većini zemalja koje praktikuju Black Friday, popusti na proizvode su od 50-70%. Svake godine su beleženi sukobi među kupcima, a nije retkost da se tokom Crnog petka zbog šopinga gube i životi. Po uzoru na zapadne zemlje i trgovci u regiji praktikuju Black Friday.

Dan za šoping i velika sniženja Black Friday, je još jedna od ‘američkih navika’ koju je prihvatio celi svet. Crni petak je neformalni naziv za petak posle Dana zahvalnosti u Americi, koji se obeležava četvrtog četvrtka novembra. Dan nakon Dana zahvalnosti smatran je početkom američke božićne sezone kupovine od 1952. godine, iako se termin Crni petak nije široko koristio sve do poslednjih decenija.

Zbog pandemije korona virusa, ove godine Crni petak izgleda sasvim drugačije i uglavnom se, kao i tokom skoro cele godine, kupuje onlajn.

Pridružite nam se i na Viberu. Pozovite i vaše kontakte sa Vibera da nam se pridruže.
RADIO BAMBI – VIBER GRUPA

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!