Radio Bambi

Epidemiološka situacija veoma ozbiljna!

U današnjem izveštaju Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske navedeno je da je u poslednja 24 časa testirano 938 laboratorijskih uzoraka, a novi virus korona (SARS-CoV-2/COVID-19) potvrđen je kod još 388 osoba u Republici Srpskoj. Radi se o 205 muških i 183 ženskih osoba, od kojih je 59 mlađe, 224 srednje i 105 osoba starije životne dobi.

Prema mestu prebivališta, 94 osobe su iz Banjaluke, 64 iz Bijeljine, 21 iz Višegrada, 19 iz Zvornika, 17 iz Doboja, 11 iz Laktaša, 10 iz Gradiške, po devet iz Prijedora i Teslića, po osam iz Кozarske Dubice i Ugljevika, po sedam iz Modriče i Šipova, po šest iz Bileće, Broda, Lopara, Prnjavora, Ribnika i Čelinca, po pet iz Istočne Ilidže, Istočnog Novog Sarajeva, Кostajnice i Šamca, po četiri iz Gacka, Кotor Varoša, Mrkonjić Grada, Stanara, Trebinja i Foče, po tri iz Donjeg Žabara, Кalinovika, Rudog i Šekovića, po dve iz Bratunca i Dervente i po jedna iz Vlasenice, Кneževa, Ljubinja, Milića, Novog Goražda, Pala, Petrovca i Čajniča.

U poslednja 24 časa, Institutu je prijavljeno još 25 smrtnih slučajeva kod kojih je potvrđeno prisustvo novog virusa korona. Radi se o 17 muških i osam ženskih osoba srednje i starije životne dobi od kojih su pet iz Banjaluke, po tri iz Кotor Varoša i Prnjavora, po dve iz Кozarske Dubice, Bijeljine i Bratunca i po jedna osoba iz Stanara, Rogatice, Bileće, Trebinja, Šamca, Doboja, Gradiške i Mrkonjić Grada.

Do sada je u Srpskoj potvrđeno 29.366 slučajeva virusa korona, a preminulo je ukupno 987 osoba kod kojih je potvrđen test na novi virus korona. Od novog virusa korona, do sada se oporavilo ukupno 14.112 osoba, a testirano je ukupno 130.941 osoba. Ukupan broj hospitalizovanih je 1.189, pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 13.117 osoba, a nadzor je završen kod 92.075 osoba.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je jutros da je epidemiološka situacija i dalje veoma ozbiljna.

-“Broj lica pozitivnih na virus korona na dnevnom nivou kreće se od 350 do 400 i to je bolje u odnosu na trend koji smo imali 14 dana unazad kada je bilo od 600 do 800 zaraženih”, – rekao je Šeranić. On je naglasio da zabrinjava podatak o broju hospitalizovanih lica. -“Pratimo situaciju sa brojem lica koja se javljaju u bolnice i taj broj je i dalje oko 1.200. S tog aspekta, zabrinuti smo i gledamo kako i na koji način da pružimo zdravstvenu zaštitu svima kojima je potrebna”, – naveo je Šeranić.

Kada je reč o vakcinaciji protiv sezonskog gripa, ministar je rekao da je povećan interes građana za vakcinu, ne samo kod nas već u čitavom svetu. Naveo je da su nabavljene dovoljene količine vakcine, ali da će biti razmatrana nabavka dodatnih doza ukoliko bude bilo potrebe.

Zavod za javno zdravstvo FBiH saopštio je da je u protekla 24 časa testirano 2.145 laboratorijskih uzoraka, od kojih je 738 pozitivno na SARS-CoV-2. Zaključno s današnjim danom, u FBiH je trenutno aktivno 17.639 pacijenata pozitivnih na korona virus. Zavodu je u protekla 24 časa prijavljeno još 36 preminulih pacijenata sa potvrđenim prisustvom novog virusa korona.

Pridružite nam se i na Viberu. Pozovite i vaše kontakte sa Vibera da nam se pridruže.
RADIO BAMBI – VIBER GRUPA

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!